Soja – właściwości

24 września 2014,
dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście o dobroczynnych właściwościach soi? A czy konsumpcja tego strączkowego warzywa ma same plusy? Przed wprowadzeniem soi do naszej diety powinniśmy wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Soja jest bardzo popularna wśród osób, które dbają o swoje zdrowie. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że jest to roślina najbogatsza w białko. Soja na pewno powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale czy tylko?

 

istock_000014130416xsmall (1)

 

Plusy spożywania soi

Oprócz dużej ilości białka, soja zawiera pożyteczne tłuszcze roślinne oraz witaminy z grupy B i minerały: magnez, potas, wapń, żelazo.

????????????????????????????????????????????

Sojowe białko jest bardzo cenione przez wegetarian bowiem można je porównać z białkiem zwierzęcym. Ponadto ma kilka zalet, którymi niestety białko zwierzęce nie może się pochwalić. Białko sojowe nie zawiera szkodliwych związków organicznych, które to doprowadzają nas organizm do zakwaszenia i problemów z przyswojeniem wapnia. Zatem, jak wynika z badań, białko zwierzęce może przyspieszyć proces osteoporozy w organizmie.

news_flash_soy_milk_doesnt_come_from_cows-460x307

Kolejnym plusem jedzenia soi jest to, że obniża ona poziom złego cholesterolu oraz pomaga w walce z chorobami serca.

cholesterol

Naukowcy dowiedli, że zawarte w soi fitoestrogeny i substancje przeciwutleniające, łagodzą uciążliwe objawy menopauzy oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

zegar_biologiczny_4

 

Co zatem przemawia przeciwko soi?

Po wszystkich plusach spożywania soi, warto wspomnieć o kilku rzeczach, na które trzeba uważać podczas wdrażania jej do codziennego menu. Soję trzeba wprowadzać stopniowo do swojej diety, aby nasz układ trawienny mógł się do niej przyzwyczaić.

 

Natural-remedy-for-the-treatment-of-thyroid-glands

Warto wspomnieć o tym, że soja zawiera związki chemiczne, które mogą w sposób negatywny wpłynąć na pracę tarczycy.

soy-protein

Pamiętajmy o tym, że soja jest zdrowa i warto ją spożywać. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że mięso zawiera również wiele pozytywnych substancji, których niestety nie znajdziemy w soi. Dlatego warto zadbać o to, żeby nasza codzienna dieta była urozmaicona i pamiętać o tym, że zdrowa dieta kieruje się zasadą umiaru.

 

zobacz również:

 

Różne potrawy z dyni: zupa, racuszki, pierożki, risotto

Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

Bób – różne przepisy na dania z bobu

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.