Soczysta karkówka z warzywami
Artykuł zewnętrzny
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 10 ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- szklanka rosołu instant warzywnego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- sól, pieprz, vegeta, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie ostrym nożem ponacinać tak aby powstał szeroki płat, natrzeć solą, pieprzem, mieszanką suszonych ziół oraz przyprawą uniwersalną.
Ziemniaki pokroić na połówki, keczup wymieszać z musztardą, mieszankę rozsmarować na mięsie, zwinąć w roladę, ewentualnie związać.
Włoszczyznę oczyścić, por pokroić w krążki, pozostałe warzywa na kawałki, roladę piec 1,5 godziny w temp. 200 stopni C Natkę pietruszki opłukać, posiekać, po 40 minutach pieczenia mięsa podlać całość rosołem, roladę wyjąć na półmisek oraz pokroić w plastry, dodać warzywa, posypać ziołami.