Śniadanie, które cieszy oczy i żołądek. Idealne na upalne dni

11 lipca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

 

Znam osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez jajek. W sumie również należę do fanów jajecznicy, jaj na miękko czy jajek na twardo o poranku, jednak postanowiłam wyłamać się od tej reguły i przygotować na letni upalny dzień jajka nieco w innym wydaniu. Do mojego śniadania przyda się szpinak, kulki mozzarelli oraz oczywiście bohaterowie dania czyli jajka.

Na tak przygotowane śniadanie nikt nie kręci nosem, wyjadamy gęstą mieszaninę szpinakowo-jajeczną prosto z patelni zamaczając bułeczkę w rozpuszczonym serze mozzarella. Taka poranna uczta jednoczy całą rodzinę, a przy stole zawsze jest wesoło i energetycznie. Rodzinka zajada z apetytem potrawę i ma siłę do działania. Czasy, kiedy szpinak był zmorą dzieciństwa przepadły bezpowrotnie. Nie jest to już mazista gęsta papka, tylko całe soczyste liście z cudownym serowym wspomagaczem. Odpowiednio doprawionym daniem można się nie tylko nasycić, ale też nacieszyć oczy bo jest bardzo kolorowe i pięknie wyglądające. Moja mała rada: warto wzbogacić nasze szpinakowe co nieco dodając pomidory suszone i podsmażone pieczarki. Obok warto podać talerz z sezonowymi warzywami takimi jak kalarepa, papryka czy pomidory. Całe danie obficie posypujemy świeżymi ziołami: natką pietruszki, bazylią czy szczypiorem.

szpinak z jajkiem i mozzarellą

fot: redakcja (M.K)

Co zawiera szpinak czyli bohater śniadania po królewsku?

A czy wiecie, że szpinak to bardzo mało kaloryczne warzywo? Na 100 gram szpinaku spożyjecie około 23 kalorie! Oczywiście dodatek jajek i sera uzupełnia nasze kaloryczne braki, ale przecież to ma być w końcu królewskie śniadanie! Pamiętajmy też, że szpinak zawiera w sobie dużo cennych składników czyli witaminy, sole mineralne i beta karoten. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy i luteinę. Witamina K zawarta w szpinaku pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.

Przepis na szpinakowe śniadanie

paczka szpinaku

dwa jaja

opakowanie mozzarelli w kulkach

świeże zioła: bazylia, natka pietruszki lub szczypiorek

sól, pieprz, papryka w proszku

masło i olej

opcjonalnie: suszone pomidory, podsmażone pieczarki

świeża bagietka

Do dużego rondla wrzucić masło i odrobinę oleju, dodać szpinak, chwilkę podsmażać, aż puści sok, posolić i popieprzyć. Dodać dwa jajka (nie mieszać), wrzucić dookoła kulki mozzarelli, posypać papryką, przykryć pokrywką i chwilkę dusić. Podawać z bagietką i świeżymi ziołami. Jeśli do dania dodajecie pomidory suszone i pieczarki wrzucamy je przed dodaniem jajek.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Dieta dr Dąbrowskiej
Te soki to mogą mdlić po jakimś czasie, bo ich ani posolić nie...
Kołdry zimowe - to się opłaca?
Mam całoroczną kołdrę, zimą dodaję koc na nią i jest ciepło, a latem...
120 zł za obrus lniany
Len na metry jest dość drogi, to ok. 60 zł za metr bieżący,...
Jaką lodowkę kupić?
Kupić odopowiednią do swoich potrzeb, ja np. mam małą (ok. 70 cm wys.)...