Śniadanie, które cieszy oczy i żołądek. Idealne na upalne dni
Znam osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez jajek. W sumie również należę do fanów jajecznicy, jaj na miękko czy jajek na twardo o poranku, jednak postanowiłam wyłamać się od tej reguły i przygotować na letni upalny dzień jajka nieco w innym wydaniu. Do mojego śniadania przyda się szpinak, kulki mozzarelli oraz oczywiście bohaterowie dania czyli jajka.
Na tak przygotowane śniadanie nikt nie kręci nosem, wyjadamy gęstą mieszaninę szpinakowo-jajeczną prosto z patelni zamaczając bułeczkę w rozpuszczonym serze mozzarella. Taka poranna uczta jednoczy całą rodzinę, a przy stole zawsze jest wesoło i energetycznie. Rodzinka zajada z apetytem potrawę i ma siłę do działania. Czasy, kiedy szpinak był zmorą dzieciństwa przepadły bezpowrotnie. Nie jest to już mazista gęsta papka, tylko całe soczyste liście z cudownym serowym wspomagaczem. Odpowiednio doprawionym daniem można się nie tylko nasycić, ale też nacieszyć oczy bo jest bardzo kolorowe i pięknie wyglądające. Moja mała rada: warto wzbogacić nasze szpinakowe co nieco dodając pomidory suszone i podsmażone pieczarki. Obok warto podać talerz z sezonowymi warzywami takimi jak kalarepa, papryka czy pomidory. Całe danie obficie posypujemy świeżymi ziołami: natką pietruszki, bazylią czy szczypiorem.
fot: redakcja (M.K)
Co zawiera szpinak czyli bohater śniadania po królewsku?
A czy wiecie, że szpinak to bardzo mało kaloryczne warzywo? Na 100 gram szpinaku spożyjecie około 23 kalorie! Oczywiście dodatek jajek i sera uzupełnia nasze kaloryczne braki, ale przecież to ma być w końcu królewskie śniadanie! Pamiętajmy też, że szpinak zawiera w sobie dużo cennych składników czyli witaminy, sole mineralne i beta karoten. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy i luteinę. Witamina K zawarta w szpinaku pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.
Przepis na szpinakowe śniadanie
paczka szpinaku
dwa jaja
opakowanie mozzarelli w kulkach
świeże zioła: bazylia, natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz, papryka w proszku
masło i olej
opcjonalnie: suszone pomidory, podsmażone pieczarki
świeża bagietka
Do dużego rondla wrzucić masło i odrobinę oleju, dodać szpinak, chwilkę podsmażać, aż puści sok, posolić i popieprzyć. Dodać dwa jajka (nie mieszać), wrzucić dookoła kulki mozzarelli, posypać papryką, przykryć pokrywką i chwilkę dusić. Podawać z bagietką i świeżymi ziołami. Jeśli do dania dodajecie pomidory suszone i pieczarki wrzucamy je przed dodaniem jajek.