• WYJĄTKOWE AKCJE
    • KOSMETYCZNY HIT MIESIĄCA
    • CERTYFIKAT JAKOŚCI
    • MAMY TU SMACZNIE
    • KOSMETYCZNE BINGO
    • URODOWA CHECKLISTA
    • NASZE E-BOOKI
KSIĄŻKI LICZNIK ODWIEDZIN
Rejestracja Logowanie
Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne
  • Uroda
    Strefa Domu
    Strefa Urody
    Strefa Mody
    Polecane Zabiegi
    Marzysz o gęstych brwiach? Wypróbuj sprytny s
    Boho znów króluje. Jak nosić ten styl i dlacz
    Ponadczasowa biżuteria z bursztynu – id
    Twoja monstera żółknie? Sprawdź dolną część jej li
    Wiosenne dekoracje pełne uroku. Jak wykorzystać wa
    Pachną, smakują i nie mają konserwantów. Zrób
  • Zdrowie
    Artykuły
    Strefa Ekologii
    Nasze Porady
    Specjaliści
    Odchudzanie
    Diety
    Sport
    BMI
    Jak zawsze budzić się wyspanym? Zastosuj te proste
    Zielona herbata – moja codzienna rytuałowa miłość
    Złoty trik do porannej filiżanki. Dodaj kurkumę do
    Brakujący ząb to nie tylko problem estetyczny. Spr
    Chair joga – skuteczne ćwiczenia na kręgosłu
  • Ogród
    Artykuły
    Oto najlepszy moment na nawożenie róż. Zapewnij im
    Ta roślina sprawia, że komary omijają twój ogród.
    Masz przy domu drewniany taras? Zrób to, a bę
    Pień po drzewie zajmuje miejsce w ogrodzie? T
    Czym osłonić się od sąsiada na ogródku działkowym.
    Perz to częsty intruz w naszym ogrodzie. Pozb
  • Przepisy
    Przepisy
    Smaczne inspiracje
    Bruschetta z ogórkiem. Pyszna przekąska na ma
    Woda infuzowana doskonale gasi pragnienie. Zobacz
    Niedzielny schab jak marzenie. Soczysty, delikatny
    Dzisiaj na obiad robię tak makaron. Rodzina prosił
    Proste koktajle owocowo-warzywne. 15 przepisów na
    Wegańskie lody i sorbety. 5 przepisów, k
    Mrożona herbata pod lupą. Orzeźwienie czy pułapka?
    Przekąski na każdą okazję. Szybkie, efektowne i&nb
  • Moda
  • Dom
  • Historie Prawdziwe
    Artykuły
    Widzę inaczej, ale żyję pełnią życia – historia Be
    „Zostawiłam wszystko, by dać im lepsze życie. A&nb
    Odeszła, bo zakochała się w chłopaku z i
    Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga prze
    Straciłam wszystko w kilka minut – historia A
    Od zera do własnego butiku – historia kobiety, któ
  • Kosmetyki
    Nowości Kosmetyczne
    Naturalne
    Makijaż
    Maseczki
    Paznokcie
    Pielęgnacja ciała
    Pielęgnacja twarzy
    Pielęgnacja włosów
    Zapachy
    Perfect Nonsense od Avon – zapachy, które przeczą
    Peptyd miedziowy i kwas hialuronowy w je
    Gładkie włosy bez plątania? Poznaj nowość, o 
    Produkty do wrażliwych paznokci od NEONAIL
    Maffashion twarzą Avon! Odkryj jej beauty hity!
    Jakie kosmetyki naturalne warto mieć na swojej pół
  • Strefa Mamy
    Artykuły
    Chcę być Mamą
    Ciąża i poród
    Wcześniak
    Noworodek
    Przedszkolak
    Nastolatek
    Porady
    Więcej
    Kubek treningowy LOVI Genius: Takiego kubka jeszcz
    MilkShell i PowerPump – dwa nowe laktatory od
    Menu dla najmłodszych na lato. Lekkie, kolorowe i&
    Dzieciom powinno się czytać na głos. Jakie płyną z
    Chcesz odkryć potencjał swojego dziecka to sprawdź
    Butelka LOVI Mammafeel: Pomaga w karmieniu pi
  • Na topie
    Na topie
    5 rzeczy, których nie należy robić przed snem
    Takie awokado nie nadaje się do jedzenia. Wywołuje
    Joga twarzy i ciała – 15-minutowa sekwencja d
    Magia kocimiętki – to dlatego koty za nią pr
    10 pomysłów na prezent na rocznicę ślubu – spraw,
    Wegańskie źródła białka. Co jeść, żeby nie chodzić
    Jedzenie, które działa – moda czy przyszłość żywie
    Twój kot się drapie, choć nie widać pcheł? To może
  • Forum

Śniadanie i obiad w Gdańsku – restauracja Oria Magic House opinia

24 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Blogerzy Smakują miałam okazję fantastycznie spędzić czas w restauracji Oria Magic House w Gdańsku – miejscu wyjątkowym i niebanalnym. Przeniosłam się do czasów Starożytnego Rzymu, kosztowałam wędzonego drinka i pyszne rydze w sosie z białego wina, ale nie tylko… Dzieła sztuki na talerzu i na ścianach – to tylko tutaj!

Do restauracji dojdziecie spacerując deptakiem przy Motławie, znajduje się ona przy końcowym odcinku – zdjęcie poniżej z lotu ptaka. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dotrzeć do tego fascynującego miejsca z kilku powodów: obłędna nietuzinkowa kuchnia stworzona przez wybitnego mistrza sztuki kulinarnej, sezonowe dania (co miesiąc lokal oferuje tematyczne potrawy), oryginalny wystrój wnętrz – poczujecie się jak w galerii sztuki i otwarta kuchnia, dzięki czemu można obserwować popisy kulinarne mistrzów. Restauracja serwuje pyszne śniadania od godzony 9 rano, więc to dodatkowy plus dla tego miejsca.

Właścicielka restauracji sama zaprojektowała wnętrze lokalu, upiększając go swoimi obrazami, a także tworząc  zastawę stołową z ceramiki.  Jest też pasjonatką kuchni fusion, nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miałam okazję zagościć w tym lokalu w miesiącu Starożytnego Rzymu i kosztować kilka dań oriańskich. Karta menu jest treściwa i dość krótka, składa się z karty stałej, ale też z propozycji na dany miesiąc.

W planach są też inne tematyczne podróże kulinarne, które z pewnością zaskoczą niejednego gościa, ponieważ są one pieczołowicie przygotowywane i na bieżąco degustowane przez załogę restauracji po to, aby maksymalnie rozpieszczać i zaskakiwać kulinarnie swoich gości. Tego typu kulinarne przygody pozwalają na przypomnienie dawno zapomnianych smaków lub odkrycie zupełnie nieznanych. Muszę przyznać, że faktycznie serwowane tutaj dania są zaskakujące, niepowtarzalne, ale też spełniające zachcianki i wysublimowane smaki najbardziej wymagających gości.

tatar z tuńczyka

grillowane sardynki

mule w sosie z białego wina

Swoją przygodę zaczęłam od przystawek, na nasz stół przywędrowały więc pięknie podane, udekorowane i unoszące wspaniały aromat:  mule w sosie z białego wina, rydze na białym winie oraz sardynki grillowane ze świata Starożytnego Rzymu, ale też z karty stałej  tatar wołowy i tatar z tuńczyka. Moim faworytem został tatar z tuńczyka, który jest serwowany na pierzynce z awokado, szalotki i oliwy szczypiorkowej i podany z przepiórczym jajem. Tatar naprawdę zachwyca wielopłaszczyznowym smakiem, idealna przekąska dla miłośników ryb o każdej porze roku. Pozostałe dania również na 6 z plusem, chociażby siekany tatar, który tworzy wręcz trójwymiarowy smak dzięki licznym dodatkom takim jak: szalotka, ogórki kiszone, grzybki, żółtko i oliwa szczypiorkowa, świetnie doprawiony podawany z chrupiącą bagietką i masełkiem rozpływa się w ustach.  Świat Starożytnego Rzymu nie zawiódł, cezar na pewno spałaszowałby z wielką chęcią grillowane sardynki, mule w sosie z białego wina na soku z winogron i czosnkiem czy delikatne kapelusze rydzów, wesoło i okazale zatopione w smacznym winnym sosie, naprawdę wysoki kunszt!

rydze w białym winie
rydze w sosie z białego wina
Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan. Sardynki z kolei są dość istotne dla naszego zdrowa, albowiem są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B, białka i selenu.

zupa rakowa

Po przekąskach czas na danie główne, koniecznie spróbujcie zupy rakowej zaserwowanej w towarzystwie muli. Zupa gęsta, z dużą ilością tych słodkowodnych skorupiaków. Raki są świetnym źródłem białka witaminy B12 oraz żelaza, ale też posiadają niską zawartość tłuszczu. Niezwykle esencjonalna, śmietanowo muślinowa zupa absolutnie jest hitem tego miejsca. Daniem drugim były poliki wołowe, mięciutkie, delikatne, podane na puszystym puree z dodatkiem wanilii i zielonym groszkiem i slice z selera naciowego. Danie bardzo delikatne w smaku, polecam szczególnie miłośnikom delikatnej wołowiny. Mnie osobiście zabrakło jednak nuty przełamującej w sposób nieoczywisty i odważny tę delikatność mimo to dania prezentuje się okazale i kolorowo.

poliki wołowe

Zwieńczeniem tej uczty były desery, które właściwie nie są zawarte  karcie, ale można je wybierać ze stojącej obok wejścia gabloty, słodkości też zmieniają się w zależności od wyobraźni cukiernika, tworzone na miejscu  najlepszych składników. Postawiliśmy na daktylowe ciasto, sernik migdałowy i brownie z bitą śmietaną z owocami sezonowymi. Wszystkie desery są rozpływające się w ustach, ale sernik migdałowy to absolutny majstersztyk sztuki cukierniczej, nie zapomnijcie o niego zapytać! Po obfitym posiłku czas na relaks na miękkich poduchach i dopici ulubionej kawy lub drinka.

drink Neron Sour z białkiem

Jeśli wolicie jednak piwne napoje, polecam lokalne piwa AMBER w różnych wydaniach. Możecie też poprosić barmana o wyśmienite drinki, nas zachwycił  Mulsum – mieszanka wina z miodem, które barman zadymia specjalnym pistoletem, w efekcie uzyskując lekko przydymiony posmak tego drinka, co jest dość spektakularnym widowiskiem.

brownie z bitą śmietaną

ciasto daktylowe z kremem

Podsumowując: restauracja jest istną perłą na szlaku kulinarnych doznań, jej ogromnym atutem jest położenie w urokliwym, dyskretnym miejscu. Wspaniała kuchnia, ogromna dbałość o wysoką jakość potraw, ale też uczta dla oczu to wszystko stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, lub odkrywać dania, które znacie, ale w zupełnie innej odsłonie a przy tym obcować ze sztuką to Oria Magic House jest naprawdę magiczna pod tym względem. Ceny są adekwatne to jakości potraw, ale moim zdaniem nie zawyżone, atrakcyjne w stosunku do konkurencji, zresztą aktualne menu znajdziecie na stronie restauracji.

Ja swojej przygody z tym miejscem na pewno nie kończę – będę obserwować poczynania i rozwój tego miejsca gorąco kibicować dalszym projektom, A ja już szykuję się powoli na wieczór z salsą… przyjdziecie??

relaks poobiedni

piwa Amber

gablota z deserami

widok na restaurację z lotu ptaka

obraz magdalena pliskowska

 

prace Magdaleny Pliskowskiej – właścicielki lokalu

ORIA MAGIC HOUSE Sp. z o.o.

ulica Stara Stocznia 4/1,
80-862 Gdańsk, Polska

Kontakt
Telefon: +58 710 11 45

Godziny otwarcia
7 dni w tygodniu; pn- sb 9.00- 23.00, nd 9.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 



Jak malują się Francuzki – poradnik makijażu
Serum z kwasem hialuronowym marki Dermash Cosmetics

Warto przeczytać

Czy koty naprawdę wyczuwają choroby? Sprawdzamy!
Bajeczny ślub i wesele w ogrodzie. Najmodniejszy romantyczny trend
Konkurs – wygraj luksusowy zestaw od mesoBoost!
Airfryer w kuchni. Pomysły na lekkie i pyszne dania w kilka minut
Takie awokado nie nadaje się do jedzenia. Wywołuje zatrucie pokarmowe
Boho znów króluje. Jak nosić ten styl i dlaczego warto dać mu drugą szansę

Aktualności

Arbuz w roli głównej. Jak przygotować pyszny i orzeźwiający napój?
„Rozmiar ma znaczenie” – butelki filtrujące AQUAPHOR w 5 rozmiarach
Znasz trik z gąbką w lodówce? Oto dlaczego warto tak robić
Dystopijny melodramat z Agatą Kuleszą w roli głównej. Zdjęcia już ruszyły

Na topie

5 rzeczy, których nie należy robić przed snem
Takie awokado nie nadaje się do jedzenia. Wywołuje zatrucie pokarmowe
Joga twarzy i ciała – 15-minutowa sekwencja dla zdrowej skóry i kręgosłupa
Magia kocimiętki – to dlatego koty za nią przepadają

Kosmetyki

Peptyd miedziowy i kwas hialuronowy w jednym marki BANDI
Gładkie włosy bez plątania? Poznaj nowość, o której jest głośno – OnlyBio x invisibobble
Rytuał porannego oczyszczenia skóry – darmowy mini ebook
Zaawansowana pielęgnacja przeciwzmarszczkowa od Yasumi

Przepisy

Bruschetta z ogórkiem. Pyszna przekąska na mały głód
Woda infuzowana doskonale gasi pragnienie. Zobacz czego potrzebujesz
Niedzielny schab jak marzenie. Soczysty, delikatny i pełen smaku
Dzisiaj na obiad robię tak makaron. Rodzina prosiła mnie o to danie od tygodnia
Sałatka brokułowa lepszej nie zjesz. Biegnij do warzywniaka po składniki
Kotlety szarpane, które robią furorę. Szybki i genialny obiad z kilku składników
Placki ziemniaczane inaczej. Różne wariacje i przepisy na placki z ziemniaków

Polecane

5 pozycji jogi, dzięki którym pozbędziesz się stresu
Marzysz o zmianie imienia? Oto, co trzeba zrobić
W tym wieku starzejemy się najszybciej. Zaskakujące wyniki badań
Chrupiące, świeże i inne niż zwykle. Sałatki z jabłkami, które pokochasz

FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....
Zarządzaj zgodami na pliki cookie
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Always active
Techniczne przechowywanie lub dostęp są ściśle niezbędne do uzasadnionego celu, jakim jest umożliwienie korzystania z określonej usługi wyraźnie żądanej przez abonenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statystyka
Techniczne przechowywanie lub dostęp wykorzystywane wyłącznie do celów statystycznych. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Techniczne przechowywanie lub dostęp są wymagane do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Wyświetl preferencje
{title} {title} {title}
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama Dodatkowy zarobek Przepisykulinarne.pl