Śniadanie do szkoły – pomysły na różne placuszki i tosty

9 września 2019, dodał: Dagmara

Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Wpływa na zdrowie dzieci i dodaje im energii na resztę dnia . Zbilansowany a co najważniejsze  smaczny posiłek sprawi, że dzieciaki będą rzadziej sięgały po niezdrowe przekąski typu słodycze i chipsy. Dlatego przygotowaliśmy dla Was zbiór najpyszniejszych przepisów na placuszki i tosty. Proste i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze zdrowe. 

Co daje drugie śniadanie?

Jest to posiłek , który dostarcza dodatkowej energii i uzupełnia składniki odżywcze, których nie zdołaliśmy spożyć podczas pierwszego posiłku. Jeżeli pominiemy drugie śniadanie to zacznie nam spadać poziom glukozy a w efekcie staniemy się ospali, rozdrażnieni i będziemy mieć problemy z koncentracją.

Regularne spożywanie wartościowego i zdrowego drugiego śniadania jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Pomaga im utrzymać pamięć  w dobrej kondycji i poprawia  koncentrację. Dodatkowo poprawia stan organizmu oraz wzmacnia jego odporność.

Pamiętajcie, że wielkość oraz skład drugiego śniadania powinna być dopasowana płci, wieku oraz od aktywności i trybu życia naszego dziecka. Przykładowo chłopcy powinni spożywać średnio od 200 do 400 kalorii więcej niż dziewczynki. Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie energetyczne wzrasta wraz z wiekiem uczniów. Zbilansowany posiłek, spożywany w czasie szkolnej przerwy powinien zawierać pełnowartościowe białka (np. sery, jogurty, chude mięso i wędliny, jajka czy ryby), węglowodany złożone stanowiące źródło energii, (np. pieczywo razowe, orkiszowe lub żytnie, kasze czy ryż), „dobre” tłuszcze z kwasami nienasyconymi (oliwa czy olej rzepakowy) ułatwiające wchłanianie witamin oraz oczywiście warzywa i owoce we wszystkich kolorach. Pamiętajmy także o odpowiednim nawodnieniu naszego dziecka – do drugiego śniadania dołączajmy wodę niegazowaną, kefir lub świeżo wyciskany sok.

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placki z cukinii są zdrowym daniem, gdyż cukinia składa się w 90% z wody, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ponadto warzywo to zawiera również cenne pierwiastki: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B1, B2, PP, C. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, a ponadto pozytywnie wpływa na trawienie. Warzywo to jest polecane przez dietetyków także dla małych dzieci.

Co kupić?

  •  2 nieduże młode cukinie
  • 1 mała cebula
  • 2 – 3  jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mąki
  • posiekany świeży koperek
  • sól, pieprz

 Składniki na sos czosnkowy:

  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na około 15 minut. Następnie cukinię wyciśnij, aby odlać nadmiar wody. Do miski wsyp cukinię, dodaj pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, jogurt, koper i dokładnie wymieszaj. dopraw pieprzem i solą. Gdy ciasto będzie rzadkie dosyp mąki. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek. Nalej po łyżce ciasta i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj polane sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku.

Placuszki dyniowo-twarożkowe

Wraz z kalendarzowym nadejściem jesieni sezon na dynię trwa w najlepsze. Pomysłów na potrawy z tym cudownym warzywem jest mnóstwo, ale placuszki z twarożkiem. Placuszki można podawać na dwa sposoby: na słodko i na słono. Dynia to zdecydowanie niezastąpiona królowa jesieni, a jej właściwości zdrowotne i walory smakowe zachęcają do kulinarnych wariacji w kuchni.

400 g dyni startej drobno
200 g twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony
2 jaja
kilka łyżek mąki
50 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem sernikowo-kanapkowym Mój Ulubiony i jajkami i stopniowo dodawać mąkę, ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.
„Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg, o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, może stanowić również podstawę dla past kanapkowych, dipów, deserów i ciast. Przeznaczony do wypieków serników, nie wymaga dodatku tłuszczu. Dostępny w trzech gramaturach: 200g, 450g i 1kg.

Placuszki z jagodami

Placuszki są łatwe do wykonania, składają się z niewielu składników i są pyszne. Danie to jest lubiane szczególnie przez nasze dzieci, którym placuszki rozpływają się w ustach.

Co kupić?

  • 1 litr mleka
  •  80 dkg mąki
  •  3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  •  cukier puder
  • bita śmietana w sprayu
  •  olej do smażenia
  • syrop jagodowy: 1 szkl. jagód, 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem. Potem wlej mleko, dodaj szklankę mąki. Ubijaj dodając pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej roztopione masło i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jagody wsyp do rondelka, dodaj 4 łyżki cukru i podgrzej. Placuszki podawaj polane syropem jagodowym i bitą śmietaną.

Placuszki z bananami

Kolejny sposób na przemycenie owoców mojemu dziecku to placuszki z bananami.
Co kupić?
  • 300 g mąki
  • 150 g mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 banany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż placuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wkładamy suchą miskę z połamaną czekoladą. Czekamy, od czasu do czasu mieszając.

Czekoladowe placuszki

Co kupić?

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka czekoladowego,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżki cappuccino waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100g półtłustego twarogu.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać wraz z kakao i cappuccino. Wymieszać. Dodać mleko czekoladowe, cukier, szczyptę soli oraz rozkłócone jajka. Na koniec wykruszyć twaróg. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki. Smażyć z obu stron. Osączyć, podawać np. ze śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Cynamonowe placuszki z bananem

Co kupić?:

  • szkl. kaszy manny,
  • szkl. mleka,
  • jajko,
  • łyżka cukru brązowego,
  • 2 banany,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, zalać kaszę. Dokładnie wymieszać i przestudzić. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i rozgnieść widelcem. Dodać rozkłócone jajko oraz rozgniecione banany. Wsypać cukier, szczyptę soli, proszek i cynamon. Dobrze wymieszać szpatułką. Na odrobinie rozgrzanego oleju smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać np. ze śmietaną lub jogurtem i owocami.

Placuszki z kaszy manny z wiśniami

Co kupić?

  • pół szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • szklanka wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina cukru waniliowego
  • mielone goździki

Przygotowanie:

Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem. Lekko podgotować, dodać cukier waniliowy. Wyłączyć, dodać mielone goździki (odrobinkę). Mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem. Wystudzić w wodzie. Dodać jajka. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z wiśniami.

Tosty serowe

Co kupić?

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6 kromek chleba
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • szczypiorek

Przygotowanie:
Wmieszać majonez i musztardę, nanieść na jedną stronę każdej kromki chleba. Pokroić każdą kromkę na cztery trójkąty. Ułożyć mieszanką majonezową do góry na lekko natłuszczonej blasze. Posypać serem i szczypiorkiem. Zapiekać przez 1-2 minuty, aż grzanki będą lekko rumiane. Można także użyć opiekacza lub patelni.

Tosty z pastą z bobu

Co kupić?

  • 250 g młodego bobu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka gałek masła
  • 60 g groszku
  • 4 małe filety barweny
  • 4 kromki chleba
  • ½ łyżki octu z jabłek
  • 1 i ½ łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • pędy groszku

Przygotowanie:
Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie (3-4 minuty). Odlać wodę i zgnieść bób widelcem lub zmielić w maszynce , dodać trochę masła i przyprawy do smaku. Ogrzać. Ugotować groszek we wrzącej osolonej, do miękkości . Odcedzić i odstawić. Stopić resztę masła usmażyć filety. Podpiec chleb na złoto po obu stronach. Wymieszać ocet jabłkowy i olej rzepakowy, doprawić solą i pieprzem. Posmarować grzanki pastą z bobu. Posypać groszkiem i polać sosem octowym.

Tosty z pomidorkami

Co kupić?

  • czerwone pomidorki
  • 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka (15 ml), świeżego oregano, posiekanego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1/4 szklanki (60 ml) sera Pecorino Romano, tarty
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki (30 ml), masła
  • 4 plastry sera Provolone

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Umieść pomidory na blaszce, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i świeżym oregano. Piec, aż pomidory zmiękną, około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. W średniej misce wymieszać jajka, mleko, ser, sól i pieprz. Rozgrzać piekarnik lub grill. Rozpuść masło na dużej patelni, chleb zanurzyć w mieszaninie i upiec na złoty kolor. Położyć plasterek sera i jeszcze raz zapiec. Podawać z pieczonymi pomidorami.

Tosty francuskie żurawinowo-jabłkowe

Co kupić?

  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka (około 2 jabłka)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • bułki, pokrojone na ćwiartki
  • Cooking Spray
  • 1/2 szklanki słodzonych suszonych żurawin
  • sok z 1 i 1/4 szklanki jabłka
  • 1 i 1/4 szklanki 1% niskotłuszczowego mlea
  • 3/4 szklanki sosu żurawinowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 dużych jaj
  • 1/4 szklanki pokrojonych migdałów, prażone

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozpuścić masło w dużej patelni, dodać jabłko, cynamon i goździki, gotować 10 minut aż będzie lekko rumiane. Dodać 2 łyżki brązowego cukru, gotować 2 minuty, aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia. Upiec bułki na złoty kolor w piekarniku, 15 minut. Pokropić Cooking Spray, zgiąć na pół, wypełnić żurawiną i mieszaniną jabłek. Połączyć sok jabłkowy i następne 5 składników w dużej misce, mieszając trzepaczką. Wlać mieszaninę na tosty, posypać 2 łyżkami cukru. Przykryć i przechowywać w lodówce przez noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Odkryć naczynie z tostami i posypać migdałami. Piec przez 40-55 minut.

Tosty francuskie z sokiem i owocami

Co kupić?

  • 8 grubych kromek białego chleba
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 6 jajek

Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem. Dodać wszystkie pozostałe składniki, moczyć chleb. Piec w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi owocami, sokiem lub galaretką.

Francuskie tosty z bakaliami

Co kupić?

  • 1/2 szklanki kandyzowanych owoców cytrusowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki porto
  • 1 bochenek chleba
  • 12 jaj
  • 1 szklanka śmietanki
  • masło
  • syrop klonowy

Przygotowanie:
Wymieszać kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy pinii, orzechy włoskie i porto w małej misce. Pozostawić na kilka godzin. Wymieszać trzepaczką razem jajka i śmietankę w dużej misce. Pokroić chleb, na środku każdej kromki położyć kandyzowane owoce i orzechy. Namoczyć w jajkach i  umieścić w wysmarowanej, rozgrzanej patelni. Piec od 1 do 2 minut, na złoty kolor z każdej strony. Podawać na gorąco z syropem klonowym.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam suplement, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...