Smoothie z kiwi i aloesem
Artykuł zewnętrzny
Aloes poza tym, że pięknie ozdabia nasze mieszkania, jest rośliną znaną głównie w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom nawilżającym i łagodzącym. Okazuje się jednak, że w kuchni ma równie wiele do zaoferowania. Soki i napoje z aloesu pomagają utrzymać nawilżenie i zregenerować skórę, wzmacniają odporność, usuwają skutki zmęczenia. Regulują również funkcje trawienne, obniżają poziom cukru we krwi i wspaniale gaszą pragnienie w upalny dzień. Napój aloesowy doskonale sprawdzi się jako baza do orzeźwiającego, owocowego smoothie.
Składniki:
- 180-200 ml napoju aloesowego,
- 1 banan,
- 2 kiwi,
- 1 małe jabłko.
Przygotowanie:
Jabłko – najlepiej żółte lub zielone (np. golden delicious) – kroimy usuwając ogryzek. Skórkę pozostawiamy. Banana i owoce kiwi obieramy i wrzucamy wraz z jabłkiem do blendera. Zalewamy napojem aloesowym naturalnym, bez dodatków smakowych (180 – 200 ml). Blendujemy dokładnie i wypijamy od razu, zanim utlenią się cenne witaminy.
Popijacie czasami sok lub napój aloesowy? A może robicie go w domu same?