Smażone truskawki przepis

21 maja 2011, dodał: ilona.sonta
Artykuł zewnętrzny

Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości.

W czasie trwania sezonu truskawkowego dość częstym widokiem są koszyczki wypełnione po brzegi apetycznymi truskawkami. Kuszą nas one swoim kolorem i zapachem. Na ich widok wzbiera nasz apetyt i czujemy potrzebę zaspokojenia naszych smakowych fantazji. Gotujemy z nimi pyszne domowe obiadki, robimy smaczne koktajle, desery i pieczemy smakowite ciasta. Truskawki to owoce, które radują nasze kubki smakowe. Szczególnie polecam smakoszom tego wykwintnego owocu wypróbowanie przepisu na smażone truskawki. Soczyste, delikatne w dotyku i cieplutkie truskawki wprost rozpływają się w ustach.

Przepis:

  • 20 dag mąki,   
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • szczypta soli,
  • 5 dag cukru,
  • 3 jajka,
  • 60 dag truskawek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier,
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki.

Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki.

Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron.

Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Polecam również truskawki z czekoladą na tak przyrządzone owoce rozpuście czekoladę i polejcie nią truskawki.

Życzę smacznego!

Materiały:http://www.kobieta.pl, http://www.smakimprezy.pl