Smażone lody w polewie czekoladowej z bananami
Potrzebujemy:
– lody w pudełku litrowym (lub więcej, na większą liczbę osób)
– herbatniki
– gorzka czekolada
– banany
– olej
– odrobina mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kruszymy bardzo drobno herbatniki (dowolne) tak, by powstało z nich coś na wzór bułki tartej. Tak pokruszone wsypujemy do miski.
3. Lody wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy je na 5 minut do lodówki
4. Po tym czasie wyciągamy lody z lodówki i łyżką do lodów formujemy okrągłą gałkę (zamaczamy ją w gorącej wodzie, tuż przed uformowaniem każdej gałki)
3. Kulkę wrzucamy do „kąpieli” z herbatników i delikatnie obtaczamy ją nimi.
4. Wkładamy lodową kulkę do zamrażarki (w tym czasie możemy zająć się następnymi).
5. Gdy wszystkie kulki są już w zamrażarce czekamy około pół godziny.
6. W czasie oczekiwania przygotowujemy sobie sos czekoladowy i banany, (które kroimy w talarki).
Sos czekoladowy możemy przygotować na 2 sposoby:
-roztapiając czekoladę z odrobiną mleka w mikrofalówce
– roztapiając czekoladę trzymając miseczkę nad parą wodną z garnka.
7. Po pół godzinie oczekiwania wyjmujemy pojedynczo kulki z zamrażalnika i obtaczamy je sprawnie w jajku, a następnie w drugiej warstwie herbatników.
8. Kulki wkładamy ponownie na pół godziny do zamrażarki.
9. Po tym czasie rozgrzewamy olej (wlewamy go do takiego garnka, by kulki swobodnie mogły w nim „pływać”, całe zanurzone).
10. Do oleju wrzucamy lodowe kulki na ok. 20 sekund.
11. Gotowe wykładamy na talerzyk, ozdabiamy bananem i polewamy czekoladowym sosem.
SMACZNEGO!!!