Smażone krążki anansa
składniki:
1 świeży, dojrzały ananas
1 jajko
400 ml mleka
ok. 4 łyżek mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
olej
cukier puder do posypania
Ananasa obieramy i kroimy w plastry. Wycinamy ze środka okrągły twardy trzon.
Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki, tylko troszkę bardziej gęste- miksujemy jajko z mlekiem, cukrem, solą i stopniowo dodajemy mąkę.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, krążki ananasa osuszamy z wierzchu ręcznikiem kuchennym, następnie obtaczamy w cieście i kładziemy na patelnię. Od razu możemy łyżeczką „wybrać” ciasto, które wpadnie do tej dziurki w ananasie żeby zrobić ładny, dziurawy krążek ;) Jak potrząśniemy patelnią i krążki się ruszą – przekładamy na drugą stronę. Gdy zrobią się rumiane odkładamy, jak lekko ostygną możemy posypać cukrem pudrem. Pycha!