Smażona polenta z kurkami i kurczakiem

10 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

250 g kaszki kukurydzianej

40 g startego parmezanu

4 szklanki wody

2 łyżki masła

300 g filetów z piersi kurczaka

200 g kurek

100 g świeżego groszku

2 łyżki śmietany 30 %

sól, pieprz, papryka słodka, curry

osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,

podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan ( trochę zostawić do posypania potrawy) i 2 łyżki masła,

przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,

następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,

piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą pieprzem, curry i papryką,

obsmażyć na patelni, dodać oczyszczone kurki, chwilę smażyć,

następnie dołożyć groszek, chwile smażyć,

wlać śmietanę, doprawić, dusić kilka minut,

podawać z polentą,

posypać startym parmezanem

file1268210825



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz