Smalec z gęsi – zdrowy tłuszcz zwierzęcy!

20 lutego 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Smalec gęsi z tłuszczu sadełkowego zawierający ponad 2/3 nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli bardzo wysoką ich zawartość jest zaliczany do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. W gęsim tłuszczu przeważa bowiem jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek). Spożywanie tego rodzaju tłuszczu jest wskazane w diecie przeciwmiażdzycowej.

Ponadto obniża poziom złego cholesterolu LDL (nie zmniejszając równocześnie poziomu dobrego cholesterolu HDL). Smalec gęsi po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.

Gdzie i jak stosować?

Uznani i wybitni kucharze zalecają stosowanie smalcu gęsiego do smażenia, pieczenia i gotowania. W polskiej kuchni znany jest od wieków również ze względu na swoje nieprzeciętne walory smakowe. Może być poddawany pod działanie bardzo wysokiej temperatury nawet powyżej 200 stopni C bez niszczenia jego struktury molekularnej. Stosować go można również do przygotowywania potraw bezmięsnych.

Medycyna Ludowa

Smalec gęsi ma szerokie zastosowanie również w medycynie ludowej. Od dawien dawna nasze prababki zalecały stosowanie tego smalcu do picia chorym dzieciom na dolegliwości dróg oddechowych (ciepły podawało się do picia w połączeniu z miodem i mlekiem). Stosowany zewnętrznie np. po dodaniu olejku rycynowego jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolan, bioder, kręgosłupa).

Przepis na kurację smalcem gęsim:

Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Pić 1 – 3 razy dziennie w szczególności przed snem. Małym dzieciom wcieramy czysty smalec (bez dodatków) w piersi i plecy przed snem – wywoła efekt rozgrzewający.

Metoda ta jest polecana w szczególności ludziom starszym, którym stawy odmawiają posłuszeństwa.

Do słoiczka smalcu gęsiego wlać opakowanie aptecznego olejku rycynowego (około 30 ml)Dobrze zamieszać lub wstrząsać. Otrzymaną miksturę należy przechowywać w temp. pokojowej i co wieczór wcierać w bolące stawy – przynajmniej 5 minut aż do wchłonięcia przez ciało. Ulga następuje po miesięcznej kuracji.

autor: Dobrodziejka

 

Zobacz również:

 

  1. Dar pszczół manuka
  2. Jak zrobić klarowane masło?
  3. Przepis na smaczny domowy smalec
  4. Majonez na różne sposoby