Smaczne lekkostrawne kolacje dla odchudzających się

1 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Koktajle z owoców, warzyw i ziół nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują tuczące kolacje. Nic dziwnego, że nazwano je eliksirami długowieczności bo działają jak kosmetyki od wewnątrz. Przedstawiamy kilka pomysłów na witaminowe koktajle.

owoce

Papryka, jabłko i ogórek

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • czerwona papryka
  • ogórek zielony
  • mięta

papryka i jablko

Marchewki i jabłka  umyć, obrać, wycisnąć sok w sokowirówce. Paprykę pokroić na małe kawałki, wrzucić do blendera z ogórkiem, dodać sok z jabłek i marchewki, miętę. Najlepiej używać wyciskarki.

 

Melon, ogórek, limonka i mięta

_ko8Składniki:
– dojrzały melon, odmiana zielona
– 1/2 świeżego zielonego ogórka
– sok z 1/2 limonki
– 1/2 szklanki wody
– kilka liści mięty
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki melona oraz ogórka wrzucić do blendera razem z liśćmi mięty. Zmiksować. Dodać sok z limonki, miód i wodę i jeszcze raz zmiksować. Przelać* do szklanek. Podawać z kostkami lodu, udekorowane plastrem melona, ogórka i liśćmi mięty.

Kiwi, awokado, mięta

_ko3Składniki:
– 1/2 dojrzałego awokado
– 2-3 owoce kiwi
– 1 łyżeczka soku z limonki
– jogurt naturalny
– miód do smaku
– liście mięty

Przygotowanie:
Obrane awokado i kiwi wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek, podawać udekorowane świeżą miętą.

Pietruszka, jabłko

_ko9Składniki:
– 1 jabłko
– mały pęczek pietruszki
– pół szkl wody mineralnej
– ew. sól do smaku

Przygotowanie:
Jabłko umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Pietruszkę umyć dokładnie i wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną, ew. sól i miksować na bardzo gładki koktajl. Podawać od razu.

NA ŻÓŁTO i POMARAŃCZOWO:

 

Sok pomarańczowo-paprykowypapryka

  • 2 marchewki
  • 3 małe jabłka
  • pomarańcza
  • żółta lub pomarańczowa papryka

 

Marchewki obrać i pokroić na małe kawałki, jabłka obrać ze skórką. Pomarańczę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok. Paprykę umyć i pokroić na grubą kostkę, zblendować w blenderze lub w wyciskarce wraz z jabłkiem.

Banan, pomarańcza i lód

Składniki:
na ok. 1 – 1,5 litra
– 1 duże mango
_ko7– 400 g świeżego ananasa
– 1 kiwi
– 1 banan
– 3 pomarańcze
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Pozostałe owoce zmiksować ze sobą. Dolać sok z pomarańczy i cytryny. Zmiksować ponownie na gładki płyn. Na koniec dorzucić ziarna słonecznika i jeszcze raz zmiksować. Podawać z lodem albo mocno schłodzone.

Mango, malina, brzoskwinia

Składniki:
_ko2– 4 brzoskwinie
– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 dojrzałe mango
– garść mięty
– 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć. Brzoskwinie i mango obrać ze skóry i pozbawić pestek. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek. Dodać lód przed podaniem lub dobrze schłodzić.

Marchewka, seler i jabłko

Składniki:
_ko11– 60 dag marchewki (w tym 4 małe)
– 30 dag selera korzeniowego
– kwaśne jabłko
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, po szczypcie ostrej i słodkiej papryki
– 2 łyżeczki soku z grapefruita

Przygotowanie:
Seler i marchewki (bez małych) obrać i umyć. Jabłko obrać, przepołowić i wyciąć gniazdo nasienne. Z warzyw i jabłka wycisnąć sok, wymieszać z jogurtem. Koktajl przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką oraz sokiem. Małe marchewki obrać pozostawiając ogonki, umyć i osuszyć. Koktajl rozlać do 4 szklanek, do każdej porcji włożyć małą marchewkę.

Pomarańcza  i marchew z natką pietruszkinatka

Składniki:

 

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • pomarańcza
  • natka pietruszki

 

Marchewki obrać, pokroić na małe kawałki, dodać umyte jabłka również pokrojone na cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Sok z marchewek wycisnąć za pomocą sokowirówki. Do blendera włożyć jabłka i pomarańcze oraz natkę, dodać sok z marchwi, całość zblendować.

 

NA BIAŁO i PASTELOWO

 

Banan, daktyl, jogurt

_ko6Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
– 1 banan
– 4-6 daktyli suszonych
– miód do smaku

Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksować razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, lekko schłodzone. Można ozdobić pokrojonymi daktylami.

Brzoskwinia, pomarańcza, jajka

Składniki:
_ko14– 1 pomarańcza
– 2 brzoskwinie (ew. z puszki)
– 3 jajka
– 4 łyżki cukru
– 500 ml jogurtu
– Woda mineralna

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać i wmieszać z pokrojonymi (i obranymi, jeśli świeże) brzoskwiniami w mikserze, na gładką masę. Dodać jajka, cukier i jogurt. Wszystko zmiksować dokładnie, na szybkich obrotach. Rozlać do szklanek lub kieliszków. Dopełnić wodą mineralną. Udekorować dla atrakcyjności. Podawać od razu.

Banan, kawa, biszkopty

Składniki:
_ko5– 1 duży jogurt naturalny
– 1 szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
– 4 banany (w tym u mnie 2 mrożone)
– 4 łyżki płatków owsianych
– 4 płaskie łyżki cukru
– 4 biszkopty

Przygotowanie:
Jogurt zmiksować z bananami, płatkami, biszkoptami i cukrem. Zaparzyć mocną aromatyczną kawę. Ostudzić. Dodać do koktajlu. Zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do szklanek i od razu podawać.

NA CZERWONO

 

Buraki, marchew i jabłko

_ko10Składniki:
– 1 burak średniej wielkości,
– 2 duże marchewki,
– 1 kwaśne jabłko,
– 1 szklanka przegotowanej wody,
– 1 łyżeczka miodu lub cukru,
– mała gałązka natki pietruszki (niekoniecznie).

Przygotowanie:
Warzywa i jabłka umyć, obrać, wycisnąć z nich sok w sokowirówce (albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok przez sito). Sok wymieszać z wodą, dodać miód i ew. szczyptę soli. Przed podaniem posypać natką.

Truskawki, seler, ananas

Składniki:
– 3 kawałki selera naciowego
_ko12– 5 plastrów ananasa (można użyć świeżego lub z puszki)
– truskawki
– garść melisy
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– jogurt naturalny

Przygotowanie:
Selera pokroić na cienkie plastry. Świeżego ananasa obrać, wyciąć z niego trzon, plastry również posiekać. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Melisę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować. Podawać schłodzony, ozdobiony truskawką.

Arbuz, mięta, ogórek

Składniki:
– pół kilograma schłodzonego arbuza (bez skóry i ziarenek)
_ko13– pół szklanki malin
– 1 obrany zielony ogórek
– garść posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– opcjonalnie: łyżeczka nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:
Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, zmiksować razem z miętą, malinami i miodem. Pod koniec miksowania dodać arbuza, jeszcze chwilę miksować pozostawiając w koktajlu niewielkie cząstki owoców. Przelać do szklanek, udekorować.

Buraki, pomarańcza, jabłko i natka pietruszki

bursak

Składniki:

  • natka pietruszki
  • burak
  • 2 jabłka
  • pomarańcza

Buraka  i jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać ze skóry. Wycisnąć sok z jabłka i buraków w sokowirówce lub wyciskarce, pomarańcze można zblednować w blenderze, całość wymieszać.

 

Sok z buraków i śliwek

 

  • jabłkowww
  • burak
  • 2 marchewki
  • 6 śliwek węgierek

 

Twarde owoce wycisnąć w sokowirówce lub wszystkie w wyciskarce, pić od razu.

 

zobacz również: