Koktajle z owoców, warzyw i ziół nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują tuczące kolacje. Nic dziwnego, że nazwano je eliksirami długowieczności bo działają jak kosmetyki od wewnątrz. Przedstawiamy kilka pomysłów na witaminowe koktajle.
Papryka, jabłko i ogórek
Składniki:
2 marchewki
2 jabłka
czerwona papryka
ogórek zielony
mięta
Marchewki i jabłka umyć, obrać, wycisnąć sok w sokowirówce. Paprykę pokroić na małe kawałki, wrzucić do blendera z ogórkiem, dodać sok z jabłek i marchewki, miętę. Najlepiej używać wyciskarki.
Melon, ogórek, limonka i mięta
Składniki:
– dojrzały melon, odmiana zielona
– 1/2 świeżego zielonego ogórka
– sok z 1/2 limonki
– 1/2 szklanki wody
– kilka liści mięty
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki melona oraz ogórka wrzucić do blendera razem z liśćmi mięty. Zmiksować. Dodać sok z limonki, miód i wodę i jeszcze raz zmiksować. Przelać* do szklanek. Podawać z kostkami lodu, udekorowane plastrem melona, ogórka i liśćmi mięty.
Kiwi, awokado, mięta
Składniki:
– 1/2 dojrzałego awokado
– 2-3 owoce kiwi
– 1 łyżeczka soku z limonki
– jogurt naturalny
– miód do smaku
– liście mięty
Przygotowanie:
Obrane awokado i kiwi wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek, podawać udekorowane świeżą miętą.
Pietruszka, jabłko
Składniki:
– 1 jabłko
– mały pęczek pietruszki
– pół szkl wody mineralnej
– ew. sól do smaku
Przygotowanie:
Jabłko umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Pietruszkę umyć dokładnie i wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną, ew. sól i miksować na bardzo gładki koktajl. Podawać od razu.
NA ŻÓŁTO i POMARAŃCZOWO:
Sok pomarańczowo-paprykowy
2 marchewki
3 małe jabłka
pomarańcza
żółta lub pomarańczowa papryka
Marchewki obrać i pokroić na małe kawałki, jabłka obrać ze skórką. Pomarańczę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok. Paprykę umyć i pokroić na grubą kostkę, zblendować w blenderze lub w wyciskarce wraz z jabłkiem.
Banan, pomarańcza i lód
Składniki:
na ok. 1 – 1,5 litra
– 1 duże mango – 400 g świeżego ananasa
– 1 kiwi
– 1 banan
– 3 pomarańcze
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Pozostałe owoce zmiksować ze sobą. Dolać sok z pomarańczy i cytryny. Zmiksować ponownie na gładki płyn. Na koniec dorzucić ziarna słonecznika i jeszcze raz zmiksować. Podawać z lodem albo mocno schłodzone.
Mango, malina, brzoskwinia
Składniki: – 4 brzoskwinie
– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 dojrzałe mango
– garść mięty
– 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć. Brzoskwinie i mango obrać ze skóry i pozbawić pestek. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek. Dodać lód przed podaniem lub dobrze schłodzić.
Marchewka, seler i jabłko
Składniki: – 60 dag marchewki (w tym 4 małe)
– 30 dag selera korzeniowego
– kwaśne jabłko
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, po szczypcie ostrej i słodkiej papryki
– 2 łyżeczki soku z grapefruita
Przygotowanie:
Seler i marchewki (bez małych) obrać i umyć. Jabłko obrać, przepołowić i wyciąć gniazdo nasienne. Z warzyw i jabłka wycisnąć sok, wymieszać z jogurtem. Koktajl przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką oraz sokiem. Małe marchewki obrać pozostawiając ogonki, umyć i osuszyć. Koktajl rozlać do 4 szklanek, do każdej porcji włożyć małą marchewkę.
Pomarańcza i marchew z natką pietruszki
Składniki:
3 marchewki
2 jabłka
pomarańcza
natka pietruszki
Marchewki obrać, pokroić na małe kawałki, dodać umyte jabłka również pokrojone na cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Sok z marchewek wycisnąć za pomocą sokowirówki. Do blendera włożyć jabłka i pomarańcze oraz natkę, dodać sok z marchwi, całość zblendować.
NA BIAŁO i PASTELOWO
Banan, daktyl, jogurt
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
– 1 banan
– 4-6 daktyli suszonych
– miód do smaku
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksować razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, lekko schłodzone. Można ozdobić pokrojonymi daktylami.
Pomarańczę obrać i wmieszać z pokrojonymi (i obranymi, jeśli świeże) brzoskwiniami w mikserze, na gładką masę. Dodać jajka, cukier i jogurt. Wszystko zmiksować dokładnie, na szybkich obrotach. Rozlać do szklanek lub kieliszków. Dopełnić wodą mineralną. Udekorować dla atrakcyjności. Podawać od razu.
Banan, kawa, biszkopty
Składniki: – 1 duży jogurt naturalny
– 1 szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
– 4 banany (w tym u mnie 2 mrożone)
– 4 łyżki płatków owsianych
– 4 płaskie łyżki cukru
– 4 biszkopty
Przygotowanie:
Jogurt zmiksować z bananami, płatkami, biszkoptami i cukrem. Zaparzyć mocną aromatyczną kawę. Ostudzić. Dodać do koktajlu. Zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do szklanek i od razu podawać.
NA CZERWONO
Buraki, marchew i jabłko
Składniki:
– 1 burak średniej wielkości,
– 2 duże marchewki,
– 1 kwaśne jabłko,
– 1 szklanka przegotowanej wody,
– 1 łyżeczka miodu lub cukru,
– mała gałązka natki pietruszki (niekoniecznie).
Przygotowanie:
Warzywa i jabłka umyć, obrać, wycisnąć z nich sok w sokowirówce (albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok przez sito). Sok wymieszać z wodą, dodać miód i ew. szczyptę soli. Przed podaniem posypać natką.
Przygotowanie:
Selera pokroić na cienkie plastry. Świeżego ananasa obrać, wyciąć z niego trzon, plastry również posiekać. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Melisę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować. Podawać schłodzony, ozdobiony truskawką.
Arbuz, mięta, ogórek
Składniki:
– pół kilograma schłodzonego arbuza (bez skóry i ziarenek) – pół szklanki malin
– 1 obrany zielony ogórek
– garść posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– opcjonalnie: łyżeczka nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, zmiksować razem z miętą, malinami i miodem. Pod koniec miksowania dodać arbuza, jeszcze chwilę miksować pozostawiając w koktajlu niewielkie cząstki owoców. Przelać do szklanek, udekorować.
Buraki, pomarańcza, jabłko i natka pietruszki
Składniki:
natka pietruszki
burak
2 jabłka
pomarańcza
Buraka i jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Pomarańczę obrać ze skóry. Wycisnąć sok z jabłka i buraków w sokowirówce lub wyciskarce, pomarańcze można zblednować w blenderze, całość wymieszać.
Sok z buraków i śliwek
jabłko
burak
2 marchewki
6 śliwek węgierek
Twarde owoce wycisnąć w sokowirówce lub wszystkie w wyciskarce, pić od razu.