Słoiki, które stają się ozdobą wnętrza

12 czerwca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pora letnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Dżemów i powideł z różnych owoców. Komponowanie wyszukanych smaków, które jesienią i zimą przywodzą na myśl aromaty lata. Po lecie zaś, gdy nastają chłodniejsze dni, w nasze ręce trafiają głównie ogórki, ale to i tak dopiero początek możliwości, jeśli chodzi o przetwory.

Bez słoików ich przechowywanie nie byłoby takie proste. Słoiki poza tym, że są bardzo praktyczne, to równocześnie mogą stanowić ozdobę kuchennego wnętrza. Nadto sprawdzają się do codziennego przechowywania rozmaitych produktów spożywczych.

Różne pojemności i kształty

Praktycznie każdy słoik zapewnia maksymalną szczelność, dzięki czemu produkty przechowywanie wewnątrz, nie psują się. Dłużej zachowują swoją świeżość, zapach oraz smak. Aromaty nie „uciekają”, jak wtedy, gdy chociażby kawę zostawimy w otwartym opakowaniu lub nieszczelnie zamkniętym.

Jest to taki typ akcesoriów kuchennych, które stanowią przede wszystkim praktyczne rozwiązanie, pozwalające na zachowanie maksymalnego porządku, ale i z powodzeniem mogą wpisać się w klimat i stylistykę kuchennego wnętrza. Zapewniają również wygodę codziennego korzystania z rozmaitych produktów spożywczych.

Słoiki nadają się idealnie do przechowywania produktów sypkich. Mąka w torebce papierowej bądź makaron w plastikowym opakowaniu, są nie tylko nieestetyczne. Produkty nie mogą liczyć na ochronę przed wilgocią. Opakowania łatwo się rozrywają, mąka czy makaron rozsypują się i bałagan gotowy. Poza tym raz otwarte opakowanie jest trudne do ponownego zamknięcia. Nie można liczyć na szczelność i dłuższą trwałość żywności.

Słoiki zamykane przy pomocy nakrętek czy też z pokrywami szklanymi, zamykane na specjalny klips, gwarantują zachowanie szczelności. Brak dostępu powietrza oraz wilgoci, dzięki czemu produkty spożywcze mogą być przechowywane dłużej. Nie rozsypują się, a ustawione w słoikach na blacie, wyglądają estetycznie. Różnego rodzaju słoiki do każdej kuchni, znaleźć można między innymi w dziale akcesoria kuchenne DoGotowania.pl.

Ozdoba i praktyczne rozwiązanie

Do przetworów, takich jak kiszone ogórki czy też do dżemów i powideł, najlepiej sprawdzają się standardowe, szklane słoiki z metalowymi nakrętkami. Można wybrać takie nakrętki, których kolorowy nadruk od razu nam powie, co znajduje się w środku. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba dodatkowych naklejek z napisami. To ułatwienie i wygoda. Tym bardziej, gdy mamy sporo przetworów i innych produktów spożywczych w słoikach, ustawionych na przykład na dnie szuflady. Widząc nakrętkę od razu sięgamy po odpowiedni słoik, bez konieczności czasochłonnych poszukiwań.

Słoiki z tworzyw sztucznych, z plastikowymi nakrętkami i o ciekawych kształtach, sprawdzają się do przechowywania produktów sypkich. Zakup kilku takich samych pozwala na stworzenie kompletu. Ustawienie ich na blacie i dopasowanie pod względem zdobień do aranżacji kuchni.

Warto poszukać i wybrać takie słoiki, które będą dla nas odpowiednie nie tylko pod względem wielkości czy sposobu zamykania. Kolorowy nadruk ułatwi korzystanie z nich, a jednocześnie sprawi, że ten banalny słoik zyska na oryginalnym wydaniu.