Śliwkowe kołaczyki z masą twarogową
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 30 dag mąki
- 110 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 8 dag masła
- szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Na nadzienie:
- 25 dag trzykrotnie mielonego twarogu
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 10 mrożonych śliwek
- łyżka budyniu o smaku waniliowym
Przygotowanie:
1.Przygotuj rozczyn:drożdże wkrusz do miseczki,rozetrzyj z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.Wymieszaj z około 50 ml ciepłego mleka.Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objetość.
2.Resztę mąki przesiej do miseczki,wymieszaj ze szczyptą soli i skórką cytrynową.Dodaj pozostały cukier,resztę ciepłego mleka,cukier waniliowy,stopione masło,żółtka oraz rozczyn.Wyrób na gładkie ciasto odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3.Śliwki rozmroź,pokrój na cienkie cząstki.Twaróg wymieszaj z żółtkami.Następnie połącz z proszkiem budyniowym.
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę,ponownie wyrób.Rozwałkuj na cienki placek,lekko podsypując mąką.Szklanką wycinaj krążki o średnicy 6=8 cm.Blachę z piekarnika,przykryj papierem do pieczenia.Ułóż na niej krążki ciasta.Na środku każdego umieścić porcję masy twarogowej i po klika cząstek śliwek.
5.Blachę wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Bułeczki piecz 20 minut.