Śledzie w oleju z grzybkami

21 stycznia 2015,
dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

file1387389971

Składniki:

– 600 g śledzi a la matias

– 100 g suszonych grzybów

– 2 duże cebule

– olej
Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...