Śladami włoskiego wina | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Śladami włoskiego wina

21 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zapewne w każdym większym mieście można bez trudu znaleźć sklep włoskimi winami. Włochy należą bowiem do czołówki światowego eksportu i produkcji wina i wytwarzając 48,5 milionów hektolitrów tego napoju są rekordzistami świata. Jednak choć co do pierwszego miejsca w produkcji tego trunku konkurują od dawna z Francją, to jednak Włochom należy się pierwszeństwo, gdyż to Rzymianie spopularyzowali w Europie uprawę winorośli, i to od nich przywędrowała ona do Francji. Jedyną starszą tradycję co do przyrządzania wina w Europie posiadają tylko Grecy.

picie wina

Prehistoria włoskiego wina

Według doniesień archeologów, najstarsze znaleziska wina we Włoszech odkryto w jednej z jaskiń na Sycylii. Pozostałości po nim odnaleziono w dużym ceramicznym słoju, w pieczarze na Monte Kronio. Słój ten stał tam od prawie sześciu tysięcy lat. Są to najstarsze ślady wina w tych okolicach, gdyż dotąd uważano, że produkcja wina we Włoszech zaczęła się dwa tysiące lat później, dopiero w epoce brązu.

Wcześniej początek uprawy winorośli we Włoszech szacowano na około 1000 roku p.n.e. i wiązano go z podbojem tych obszarów przez Greków. Pierwszymi miejscami uprawy winorośli były Sycylia i Kalabria. A z nich przesuwała się ona dość szybko na północ. Jak wynika z zapisków badanych przez historyków w regionie obecnej Toskanii w VII wieku p.n.e. wytwarzali wino i handlowali nim Etruskowie.  Natomiast w cztery wieki później wino było produkowane niemal w całej obecnej Italii, a najsłynniejszym trunkiem pochodzącym z tego terenu było Falerno. Rzymianie przyjęli od Greków winiarską kulturę, uznając kult greckiego Dionizosa jako rzymskiego Bachusa. W 186 roku p.n.e. kult ten został zakazany ze względu na zbyt rozwiązłe zachowanie jego czcicieli.

Z czasów rzymskich pochodzą jednak pierwsze odnotowane wzmianki na temat zasad produkcji wina, sposobu jego wytwarzania oraz przewożenia. Ze źródeł wynika, że Rzymianie odróżniali różne gatunki wina i cechy jego produkcji.

Napój bogów w Średniowieczu

Dalszy rozwój włoskiego winiarstwa następuje wraz z nadejściem chrześcijaństwa. Pierwsze prawa, które narzucają normy, związane z jakością wina, związane były z zasadami jego produkcji dla potrzeb liturgii chrześcijańskiej. W średniowieczu na nowo rozwija się międzynarodowy handel winem. Kolejne wieki, zwiększają w istotny sposób produkcję wina z Włoch, choć niekoniecznie działają na korzyść dla jego jakości.

Po okresie stagnacji rozwój wina we Włoszech podobnie zresztą, jak i w całej ówczesnej Europie, przypada na wiek XIII.  W Hiszpanii  uprawę winorośli wznowiono po wycofaniu się muzułmanów, natomiast w Polsce w tym okresie produkcją wina w zainteresowali się Templariusze.
Jednakże w Italii właśnie w tym okresie narodziły się firmy produkujące włoskie wina, które pozostały znane do dzisiaj. Należały do nich Frescobaldi (założona przez Berto de’ Frescobaldi w 1300 roku) czy Antinori (stworzona przez Giovanniego di Piero Antinori w roku 1385).

Włoskie wino w czasach nowożytnych

Niestety w XVI wieku nastąpił znowu upadek włoskiego winiarstwa. Kres położyło mu dopiero zjednoczenie Włoch w 1861 roku, kiedy to nastąpił po raz kolejny, ale pierwszy w czasach nowożytnych rozkwit produkcji włoskiego wina. Utrudniły go obydwie wojny światowe, ale kultura wina zaczęła się na dobre odbudowywać w latach 50 i 60 XX wieku. W 1963 roku został wprowadzony ujednolicony system oznaczania i ochrony nazw pochodzenia wina z Włoch, który nazwano Denominazione di Origine Controllata. Z kolei w roku 1980 wprowadzono stopień (DOCG), czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita, a początkowo prawo do oznaczenia tą kategorią otrzymało tylko kilka, najbardziej słynnych win włoskich. W 1992 roku stworzono natomiast nową kategorię win Indicazione Geografica Tipica (IGT), dla której najistotniejsze jest ich pochodzenie z określonego regionu Italii.

Ostatnie 50 lat, a szczególnie trzy ostatnie dekady, miały niezwykłe znaczenie dla rozwoju produkcji wina z Włoch. Wpłynęły na nie duże inwestycje, unowocześnienie produkcji, wprowadzenie badań enologicznych oraz upowszechnienie butelkowanie wina przez jego producentów. Wszystkie te zjawiska miały duży wpływ na to, że ostatnich latach sklepy z włoskimi winami zarówno na Półwyspie Apenińskim, jak i w całej Europie zdecydowanie poszerzyły swój asortyment.

Zobacz również: Jak cieszyć się winem

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...