Skrzydełka pomarańczowo-pomidorowe z grilla
Artykuł zewnętrzny
Czas : 1 godzina + 3 godziny w lodówce
Składniki :
- 20 skrzydełek kurczaka
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego + 3 łyżki
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej
Skrzydełka umyć. Włożyć do garnka i zalać osoloną wodą . Gotować 15 minut (od zagotowania wody). Wyjąć. Przestudzić. Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, papryki, pieprzu, curry. Natrzeć skrzydełka i zostawić przykryte w lodówce na 3 godziny. Piec na grillu (lub w piekarniku) aż się zarumienią i będą miękkie. Wymieszać 3 łyżki oleju z pasta z pomidorów i konfitura pomarańczową i posmarować skrzydełka z jednej i drugiej strony. Dopiec by glazura się zapiekła (ok. 5 minut). Jeśli pieczemy w piekarniku można podlać kilkoma łyżkami wody by zrobił się sos.