Shoty na wzmocnienie odporności – top 6 przepisów!

6 października 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Najważniejszą bronią wobec groźnych wirusów czy bakterii jest nasz układ odpornościowy. Jego sprawność zależy od stanu naszego zdrowia i stylu życia. Poprawić ją mogą aktywność fizyczna oraz dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników, w tym witamin i minerałów.

shoty na wzmocnienie odporności

Shot z marchewki i kurkumy

Kurkuma niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy oraz grzyby, dlatego naturalna medycyna indyjska zaleca podczas infekcji jeść potrawy z kurkumą i pić robione z niej napary. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działanie przeciwwirusowe, posiada też zdolność do aktywacji receptora witaminy D, która jest niezwykle istotna przy zwalczaniu infekcji.

Składniki:
– 3 marchewki
– 1 cytryna, obrana
– 1 kawałek imbiru
– ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Marchewki, cytrynę i imbir wrzucić do sokownika. Sok doprawić kurkumą. Wlać do szklaneczek.

Shot z marchewki i kurkumy

Shot cytrynowy z buraków

Burak posiada właściwości oczyszczające i wzmacniające, usuwa z organizmu kwas moczowy, jest doskonały na katar, anginę, przeziębienie i zaflegmienie. To także źródło przeciwutleniaczy, kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego.

Składniki:
– 1 burak, łącznie z wierzchołkami jeśli to możliwe
– 1 jabłko
– 1 cytryna, obrana

Przygotowanie:
Jabłko i buraka oraz cytrynę obrać. Wszystko wrzucić do sokownika. Wlać do szklaneczek.

Shot cytrynowy z buraków

Shot z zielonych liści

Szpinak jest pełen przeciwutleniaczy, które chronią komórki odpornościowe przed uszkodzeniami środowiskowymi i wspierają organizm w produkcji białych krwinek niszczących drobnoustroje. Ponadto przeciwutleniacze w szpinaku chronią enzymy, które naprawiają uszkodzenia DNA, zwiększając w ten sposób zdolność organizmu do samoodmładzania.

Składniki:
– 1 limonka
– 1 garść szpinaku
– 1 garść ziół (mięty lub pietruszki)
– 2 łodygi selera
– 1 kiwi

Przygotowanie:
Limonkę i kiwi obrać. Wszystko wrzucić do sokownika. Wlać do szklaneczek.

Shot z zielonych liści

Shot z imbiru Cayenne

Imbir wzmacnia odpowiedź immunologiczną, a także, że wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu przyczynia się do zahamowania rozwoju przeziębienia i grypy. Stosowany jest przede wszystkim w okresach zwiększonego narażenia na infekcje.

Składniki:
– 1 cytryna, obrana
– duży kawałek imbiru
– szczypta pieprzu cayenne
– kilka łyżek miodu

Przygotowanie:
Obrać cytrynę. Składniki umieścić w małym dzbanku blendera i dokładnie zmiksować dodając wodę i miód. Przelać do dzbanuszka przy wykorzystaniu sitka. Dodać pieprz i wymieszać. Pić od razu po przygotowaniu.

Shot z imbiru Cayenne

Shot z pomidorów

Pomidory są cenne ze względu na zawartość likopenu, który nadaje czerwoną barwę tym warzywom. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki, chronią przed wieloma chorobami oraz wzmacniają odporność organizmu.

Składniki:
– 2 kg pomidorów
– 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki
– 1 łyżeczka (5 ml) pieprzu cayenne
– sok z 1 cytryny
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Garnek napełnić do połowy wodą i zagotować. Zblanszować pomidory przez 1-2 min., aż skórka zacznie się odklejać. Wyjąć pomidory z wody i usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Sok przecedzić przez sito o drobnych oczkach i rozgnieć miąższ szpatułką. Sok wlać do garnka i doprowadzić do temperatury 90°C, a następnie zdjąć z ognia. Spowoduje to pasteryzację soku i umożliwi jego przechowywanie do 7 dni. Wystudzić. Wrzucić imbir i wodę do blendera i zmiksować. Umieść mieszaninę na sicie o drobnych oczkach nad miską i wycisnąć miąższ, aby wydobyć cały sok. Do schłodzonego soku pomidorowego dodać wodę imbirową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Doprawić. Sok przelać do wysterylizowanej butelki i zakręcić przed włożeniem do lodówki. Codziennie rano nalewać sobie shota lub szklankę soku i cieszyć się wszystkimi korzyściami zdrowotnymi.

Shot z pomidorów

Shot z owoców czarnego bzu

Czarny bez to roślina stanowiąca naturalne lekarstwo na rozmaite dolegliwości oraz wspaniałe źródło witamin. Owoce czarnego bzu można spożywać tylko w postaci przetworzonej.

Składniki:
– dojrzałe owoce bzu czarnego
– cukier trzcinowy
– goździki, gałka muszkatołowa, laska cynamonu

Przygotowanie:
Dobrze dojrzałe owoce oberwać z gałązek, umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą, w takiej ilości, by pokrywała owoce.  dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem, aż owoce puszczą sok, po czym oddzielić je i przetrzeć przez sito. Do soku dodać cukier do smaku. Przechowywać w lodówce.

Shot z owoców czarnego bzu

zobacz również:

Zdrowe shoty witaminowe – top 11 przepisów!

Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy

Koktajle warzywne – różne przepisy