Shoty na wzmocnienie odporności – top 6 przepisów!
Najważniejszą bronią wobec groźnych wirusów czy bakterii jest nasz układ odpornościowy. Jego sprawność zależy od stanu naszego zdrowia i stylu życia. Poprawić ją mogą aktywność fizyczna oraz dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników, w tym witamin i minerałów.
Shot z marchewki i kurkumy
Kurkuma niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy oraz grzyby, dlatego naturalna medycyna indyjska zaleca podczas infekcji jeść potrawy z kurkumą i pić robione z niej napary. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działanie przeciwwirusowe, posiada też zdolność do aktywacji receptora witaminy D, która jest niezwykle istotna przy zwalczaniu infekcji.
Składniki:
– 3 marchewki
– 1 cytryna, obrana
– 1 kawałek imbiru
– ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Marchewki, cytrynę i imbir wrzucić do sokownika. Sok doprawić kurkumą. Wlać do szklaneczek.
Shot cytrynowy z buraków
Burak posiada właściwości oczyszczające i wzmacniające, usuwa z organizmu kwas moczowy, jest doskonały na katar, anginę, przeziębienie i zaflegmienie. To także źródło przeciwutleniaczy, kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego.
Składniki:
– 1 burak, łącznie z wierzchołkami jeśli to możliwe
– 1 jabłko
– 1 cytryna, obrana
Przygotowanie:
Jabłko i buraka oraz cytrynę obrać. Wszystko wrzucić do sokownika. Wlać do szklaneczek.
Shot z zielonych liści
Szpinak jest pełen przeciwutleniaczy, które chronią komórki odpornościowe przed uszkodzeniami środowiskowymi i wspierają organizm w produkcji białych krwinek niszczących drobnoustroje. Ponadto przeciwutleniacze w szpinaku chronią enzymy, które naprawiają uszkodzenia DNA, zwiększając w ten sposób zdolność organizmu do samoodmładzania.
Składniki:
– 1 limonka
– 1 garść szpinaku
– 1 garść ziół (mięty lub pietruszki)
– 2 łodygi selera
– 1 kiwi
Przygotowanie:
Limonkę i kiwi obrać. Wszystko wrzucić do sokownika. Wlać do szklaneczek.
Shot z imbiru Cayenne
Imbir wzmacnia odpowiedź immunologiczną, a także, że wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu przyczynia się do zahamowania rozwoju przeziębienia i grypy. Stosowany jest przede wszystkim w okresach zwiększonego narażenia na infekcje.
Składniki:
– 1 cytryna, obrana
– duży kawałek imbiru
– szczypta pieprzu cayenne
– kilka łyżek miodu
Przygotowanie:
Obrać cytrynę. Składniki umieścić w małym dzbanku blendera i dokładnie zmiksować dodając wodę i miód. Przelać do dzbanuszka przy wykorzystaniu sitka. Dodać pieprz i wymieszać. Pić od razu po przygotowaniu.
Shot z pomidorów
Pomidory są cenne ze względu na zawartość likopenu, który nadaje czerwoną barwę tym warzywom. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki, chronią przed wieloma chorobami oraz wzmacniają odporność organizmu.
Składniki:
– 2 kg pomidorów
– 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki
– 1 łyżeczka (5 ml) pieprzu cayenne
– sok z 1 cytryny
– sól dla smaku
Przygotowanie:
Garnek napełnić do połowy wodą i zagotować. Zblanszować pomidory przez 1-2 min., aż skórka zacznie się odklejać. Wyjąć pomidory z wody i usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Sok przecedzić przez sito o drobnych oczkach i rozgnieć miąższ szpatułką. Sok wlać do garnka i doprowadzić do temperatury 90°C, a następnie zdjąć z ognia. Spowoduje to pasteryzację soku i umożliwi jego przechowywanie do 7 dni. Wystudzić. Wrzucić imbir i wodę do blendera i zmiksować. Umieść mieszaninę na sicie o drobnych oczkach nad miską i wycisnąć miąższ, aby wydobyć cały sok. Do schłodzonego soku pomidorowego dodać wodę imbirową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Doprawić. Sok przelać do wysterylizowanej butelki i zakręcić przed włożeniem do lodówki. Codziennie rano nalewać sobie shota lub szklankę soku i cieszyć się wszystkimi korzyściami zdrowotnymi.
Shot z owoców czarnego bzu
Czarny bez to roślina stanowiąca naturalne lekarstwo na rozmaite dolegliwości oraz wspaniałe źródło witamin. Owoce czarnego bzu można spożywać tylko w postaci przetworzonej.
Składniki:
– dojrzałe owoce bzu czarnego
– cukier trzcinowy
– goździki, gałka muszkatołowa, laska cynamonu
Przygotowanie:
Dobrze dojrzałe owoce oberwać z gałązek, umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą, w takiej ilości, by pokrywała owoce. dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem, aż owoce puszczą sok, po czym oddzielić je i przetrzeć przez sito. Do soku dodać cukier do smaku. Przechowywać w lodówce.
zobacz również:
Zdrowe shoty witaminowe – top 11 przepisów! |
Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy |
Koktajle warzywne – różne przepisy |