Sernik z wiórkami kokosowymi

27 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny


składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, masło można zastąpić margaryną, włożyć do lodówki.

  • 1/2 białego mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 l mleka

Ser zemleć w maszynce, żółtka utrzeć z cukrem dodać zmielony ser, olej, budynie wymieszane z mlekiem. Wylać na ciasto upiec.

Masa wiórkowa:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 paczki wiórek kokosowych
  • odrobina proszku
  • 5 białek

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Pod koniec pieczenia wylać masę na sernik.Zapiec jeszcze 20 min.