Sernik z wiórkami kokosowymi
Artykuł zewnętrzny
składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, masło można zastąpić margaryną, włożyć do lodówki.
- 1/2 białego mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki oleju
- 1/2 l mleka
Ser zemleć w maszynce, żółtka utrzeć z cukrem dodać zmielony ser, olej, budynie wymieszane z mlekiem. Wylać na ciasto upiec.
Masa wiórkowa:
- 1/2 szkl. cukru
- 2 paczki wiórek kokosowych
- odrobina proszku
- 5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Pod koniec pieczenia wylać masę na sernik.Zapiec jeszcze 20 min.