Sernik miodowy, gotowany

20 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Ciasto:

  • 4 3/4 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2-3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 1/2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:


  • 1 kg białego sera
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe (2x16g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • Dekorować można dowolnie


WYKONANIE;


Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Ciasto najlepsze jest na drugi trzeci dzień.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...