Sernik miodowy, gotowany

20 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Ciasto:

  • 4 3/4 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2-3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 1/2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:


  • 1 kg białego sera
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe (2x16g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • Dekorować można dowolnie


WYKONANIE;


Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Ciasto najlepsze jest na drugi trzeci dzień.