Sernik miodowy, gotowany

20 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Ciasto:

  • 4 3/4 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2-3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 1/2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:


  • 1 kg białego sera
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe (2x16g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • Dekorować można dowolnie


WYKONANIE;


Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Ciasto najlepsze jest na drugi trzeci dzień.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...