Sernik miodowy, gotowany
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 4 3/4 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2-3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 1/2 łyżki miodu sztucznego
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 10 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe (2x16g)
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie śmietankowe
- Dekorować można dowolnie
WYKONANIE;
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Ciasto najlepsze jest na drugi trzeci dzień.