Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie
Ten rewelacyjnie kremowy sernik o lekko żółtym zabarwieniu dzięki zastosowaniu w nim przetartej dyni (pulpę z dyni należy wykonać według przepisu na samym dole) smakuje naprawdę wyśmienicie, pieczemy go na spodzie z herbatników. Przepis na sernik pochodzi z naszych redakcyjnych zapisków, jest to sprawdzony przepis, zawsze wychodzi i smakuje wybornie!
Produkty na spód:
200 herbatników kruchych
90 gram masła
pół łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu
1 kg sera w wiaderku,
500 g puree z dyni
Masa serowa:
1 budyń waniliowy
170 g cukru
1 kg sera w wiaderku
500 g puree z dyni*
4 jaja
Polewa
250 g kwaśnej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Ciasteczka rozkruszyć, masło roztopić i dodać do ciasteczek. Dodać przyprawy wylać na blachę i wstawić do lodówki.
Ser zmiksować z puree z dyni. Dodać jajka cukier budyń w proszku. Miksować krótko i wylać na blachę.
Piec około 60 minut w 180.
*Przepis na puree z dyni:
Około kilograma dyni (każdy rodzaj jest odpowiedni)
Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 180 stopni C
Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree.