Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie

11 marca 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ten rewelacyjnie kremowy sernik o lekko żółtym zabarwieniu dzięki zastosowaniu w nim przetartej dyni (pulpę z dyni należy wykonać według przepisu na samym dole) smakuje naprawdę wyśmienicie, pieczemy go na spodzie z herbatników. Przepis na sernik pochodzi z naszych redakcyjnych zapisków, jest to sprawdzony przepis, zawsze wychodzi i smakuje wybornie!

sernik dyniowy

Produkty na spód:

200 herbatników kruchych

90 gram masła

pół łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu

1 kg sera w wiaderku,

500 g puree z dyni

Masa serowa:

1 budyń waniliowy

170 g cukru

1 kg sera w wiaderku

500 g puree z dyni*

4 jaja

Polewa

250 g kwaśnej śmietany

2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Ciasteczka rozkruszyć, masło roztopić i dodać do ciasteczek. Dodać przyprawy wylać na blachę i wstawić do lodówki.

Ser zmiksować z puree z dyni. Dodać jajka cukier budyń w proszku. Miksować krótko i wylać na blachę.

Piec około 60 minut w 180.

*Przepis na puree z dyni:

Około kilograma dyni (każdy rodzaj jest odpowiedni)

Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 180 stopni C
Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree.