Sernik czekoladowy przekładany serem Izaura
Bardzo z rodziną lubimy ten sernik, ponieważ połączenie czekolady i białego sera to zawsze sprawdzony sposób na przepyszne ciacho. Sernik nie jest trudny do wykonania, warto aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Sernik można dodatkowo polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
składniki na ciasto:
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
cukier waniliowy
Masa serowa:
700 gram mielonego sera białego
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
120 gram masła
3 jaja
budyń waniliowy
Ciasto czekoladowe: do dużej miski wkładamy masło i cukier oraz kakao z cukrem waniliowym, dolewamy 5 łyżek wody zimnej i całość mieszamy, przelewamy do garnka i gotujemy około 5 minut mieszając.
Ostudzić.
Rozbić jajka, żółtka dodać do masy czekoladowej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, dodać do ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać 1/2 masy ciasta.
Masa serowa: rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka z cukrem ubić, dodać cukier waniliowy. Porcjami dodawać twaróg, masło, wsypać proszek budyniowy. Zmiksować. Ubić białka, dodać do masy serowej.
Masę serową rozsmarować na cieście czekoladowym i zalać resztą ciasta.
Wierzch ciasta warto lekko zwichrować widelcem w celu powstania wzorku, pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni C.
smacznego!
wypiek poleca redaktor Urodaizdrowie.pl – Małgorzata Kopeć