Serek topiony – idealny do zagęszczania zup

5 grudnia 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. – Dodając śmietankowy kremowy serek topiony, np. MSM Mońki uzyskamy pożywną zupę o subtelnej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu z powodzeniem może być traktowana jako główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2×100 g)
  • Natka pietruszki
  • Pieprz i sól
  • Makaron muszelki lub ryż

Jak to zrobić?

Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

file1354706497



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz