Sekrety parzenia kawy espresso,latte i kawa po turecku – część I
Jedna z legend mówi, że odkrywczyniami kawy są kozy. Z właściwą sobie żarłocznością degustowały owoce z drzewa kawowca, po czym były niezwykle pobudzone. Pasterze dostrzegli ten fakt i zainteresowali się ziarnami kawowca.
Według innego podania kawę odkryli etiopscy mnisi, którzy czuwali podczas nocnych modlitw, a kawa pozwalała im zachować jasność umysłu.
Krzewy kawowe zaczęto uprawiać prawdopodobnie w V lub VI w. n.e. Do dziś nie ma pewności, kto wpadł na pomysł palenia kawy. Być może zupełnie przypadkiem odkryto, jak doskonały może mieć smak i aromat po upaleniu. Wiadomo natomiast na pewno, że gorącą kawę zaczęto pić już w średniowieczu.
Z biegiem czasu i postępem techniki człowiek wymyślał kolejne sposoby przyrządzenia tego boskiego napoju. W serii kolejnych artykułów odkryjemy najważniejsze z nich.
1. Espresso
Espresso jest jednym z najczęściej stosowanych sposobów parzenia kawy. Doskonale nadaje się do sprawdzania jakości kawy, wyszukiwania jej nut smakowych i aromatycznych. Słowo espresso pochodzi od włoskiego espressivo (wyrazisty).
Ojczyzną espresso są Włochy. Tam właśnie na początku XX wieku Luigi Bezzera stworzył pierwsze urządzenie służące ekstrakcji parowej.
Proces ekstrakcji polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem 9-15 barów około 25-40 ml wody o temperaturze ok.90 °C przez warstwę prawidłowo zmielonej i ubitej kawy.
O dobrym przyrządzeniu espresso świadczy okazała, gęsta i niezwykle stabilna crema (pianka powstała na wierzchu naparu). Jej kolor powinien mieć barwę ciemnoorzechową.
Espresso koniecznie należy podawać w ciepłej filiżance. Dodatkiem może być mała szklanka wody, która pozwala dokładnie oczyścić kubki smakowe przed degustacją.
Doskonałą mieszankę espresso złożoną wyłącznie z ziaren kaw organicznych o nazwie Stellini Espresso BIO można zakupić w sklepie internetowym www.stellini.pl. Mieszkańcy Łodzi mogą spróbować tą wspaniałą mieszankę na wyspie kawowej NICE DAY w pasażu Centrum Handlowego Tulipan.
2. Kawa po turecku
Kawa po turecku jest doskonałą alternatywą względem nowoczesnych rozwiązań w dziedzinie parzenia kawy.Wbrew pozorom przygotowanie kawy po turecku nie polega na zalaniu zmielonego ziarna wrzątkiem a większość Polaków z tym właśnie kojarzy tą nazwę. Do jej przygotowania potrzebny jest specjalny tygielek (mosiężny dzbanuszek). Wsypujemy do niego odpowiednią ilość cukru oraz mocno zmielonej kawy. Całość należy zalać niewielką ilością wody i podgrzewać bez doprowadzania do wrzenia (jeśli zagotujemy napar stracimy cenny aromat kawy).
Kiedy zauważamy, że kawa „dochodzi”, należy przerwać podgrzewanie, odczekać moment i ponownie podgrzewać. Czynność warto powtórzyć do trzech razy. Idealną kawą do tej formy przygotowywania naparu jest np. Etiopia Sidamo oraz Peru BIO dostępne w sklepie www.stellini.pl , arabiki o niesamowitym smaku i aromacie.
Tradycyjnie kawę po turecku parzy się z niewielkim dodatkiem przyprawy kardamonu,czasami cynamonu lub imbiru.
3. Cappuccino
Cappuccino jest jednym z najczęściej pijanych napojów kawowych. Jest to espresso z niezbyt dużą ilością dobrze spienionego mleka,serwowane najczęściej z odrobiną sypkiej czekolady, kakao lub cynamonu. Według włoskich wzorców, pianka powinna mieć wysokość około 2-2,5 cm, bez widocznych pęcherzyków powietrza. Nazwa cappuccino (z włoskiego) pochodzi od zakonu mnichów kapucynów, a dokładnie od ich brązowo- bordowego habitu. Większość z nas kojarzy cappucino albo z tym profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego albo z napojem robionym z gotowego proszku kupionego w sklepie.
Domowym sposobem tez można zrobić ten smaczny napój. Przystępując do przyrządzenia domowego cappucino najpierw należy zagotować wodę i wrzątkiem zalać w naczyniu kawę. W czasie gdy kawa będzie się parzyć należy na niewielkim ogniu, uważając, aby go nie spalić zagrzać mleko, tak aby było gorące. Następnie nim wystygnie trzeba je zmiksować specjalnym mikserem do ubijania mleka lub w normalnym mikserze. Piana z mleka powstanie już po kilku minutach.Zaparzoną kawę można posłodzić wedle własnego uznania.
Tak przygotowane składniki należy przelać do filiżanek w proporcjach 1/3 kawy, 1/3 mleka i 1/3 pianki z mleka.
Cappuccino można przed podaniem przyozdobić czekoladą w proszku lub szczyptą cynamonu.
Sekrety kawy odkrywają dla Państwa specjaliści z www.stellini.pl oraz z wyspy kawowej NICE DAY w centrum handlowym Tulipan w Łodzi gdzie uzyskają Państwo darmowe porady dotyczące wszystkich metod parzenia kawy.
Zobacz również:
- Sztuka picia kawy i rodzaje
- Słodkości do kawy: przepisy
- Cała prawda na temat kawy
- Jak kawa wpływa na nasz organizm?