Schab w sosie borowikowym

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 g schabu bez kości

100 g kabanosów

1 mała cebula

100 g świeżych borowików

10 g suszonych borowików

1 kostka rosołowa – bulion cielęcy

100 g śmietany 12%

1 mała łyżeczka mąki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Schab kroimy w paski, podsmażamy około 5 minut – na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy kostkę bulionową, pokrojone w paseczki borowiki świeże oraz pokruszone suszone i pokrojone w 3-cm kawałki kabanosy. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, solą i trzema łyżkami zimnej wody. Wlewamy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

file1256828783



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz