Schab duszony w sosie grzybowym
Artykuł zewnętrzny
Schab duszony w sosie grzybowym
Czas : 45 minut
Składniki :
2 kotlety schabowe bez kości
Sos sojowy
Pieprz mielony
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 cebule
6 kapeluszy grzybów suszonych
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 kromka chleba razowego
Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby .Schab natrzeć sosem sojowym i pieprzem . Obsmażyć na rumiano na oliwie .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę , grzyby z wodą w której się moczyły , ziele angielskie, liść laurowy . Dolać szklankę wody i dusić 30 minut. Wyjąć schab i grzyby na talerzyk . Do sosu dodać chleb i dusić 5 minut . Sos przetrzeć przez sito . Włożyć do niego pokrojone grzyby i schab .Wlać śmietankę .Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem .
nadesłane: Babciagramolka