Sarnina pieczona z marynaty

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka

Pieczeń z combra sarniny marynowanej przed pieczeniem w winie .

Czas : 1,5 godziny + 48 godzin w marynacie

Składniki :

  • 0, 6 kg mięsa z combra sarniego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pokruszonego rozmarynu
  • 25 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki
  • 3 cebule

Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso .
Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.
Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek .
Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go .
Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku .
Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje.
Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków  lub marchewką.

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...
Coraz częstsze bóle nóg
czeste bóle nóg to juz może być zapowiedź zylaków, też tak miałam przez...
wzdęcia
Fakt, przy nawracających często wzdęciach warto udać sie do lekarza.