Sarnina pieczona z marynaty
Pieczeń z combra sarniny marynowanej przed pieczeniem w winie .
Czas : 1,5 godziny + 48 godzin w marynacie
Składniki :
- 0, 6 kg mięsa z combra sarniego
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść ziaren jałowca
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki mielonego jałowca
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka pokruszonego rozmarynu
- 25 dag wędzonej słoninki
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka masła
- ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki
- 3 cebule
Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso .
Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.
Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek .
Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go .
Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku .
Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje.
Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków lub marchewką.
nadesłane: Babciagramolka