Sandwicze z jajkiem z kiełkami i świeżymi ziołami w stylu angielskim
Pomysł z kuchni angielskiej (mój stały posiłek na lotnisku) tzw. Egg Salad Club Sandwiches…
Czas : 20 minut
Składniki :
2 jajka
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu
Sól
Pieprz mielony
2 łyżki kiełków (ja używam mieszanki różnych)
2 łyżki koperku
3 łyżeczki masła
3 kromki chleba tostowego pszennego lub 3 ziarna
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem tak by były kawałki jajka a nie pasta. Wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Z chleba tostowego okroić skórki. Posmarować każdą kromkę masłem.
Układać piętrowa kanapkę:
-posmarowany masłem chleb
-1/2 masy jajecznej
-1 łyżka kopru
-1 łyżka kiełków
-kromka posmarowanego masłem chleba
-1/2 masy jajecznej
-1 łyżka koperku
-1 łyżka kiełków
-posmarowana masłem kromka chleba położona masłem do spodu
Ostrym nożem przekroić kanapkę po przekątnej tak by utworzyć 2 trójkątne sandwicze.