Seler jest znany do dawien dawna i już w starożytnym Egipcie był doceniany za wiele walorów odżywczych. Korzystano z niego w problemach reumatycznych, altretyzmie , neuralgiach. Zwalczano nim wysokie ciśnienie i próbowano zaostrzyć apetyt, czy wzmocnić układ odpornościowy. Teraz coraz chętniej po seler korzeniowy bądź naciowy sięgają osoby dbające o zdrowie i smukłą sylwetkę.
Seler korzeniowy i jego dobroczynne właściwości
Bulwa selera jest bogata w wapń, sód, żelazo i magnez. Oprócz nich zawiera także witaminy z grupy B, witaminy PP, C, A oraz E. Ciekawostką jest że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.
Specyficzny zapach selera to sprawka olejków eterycznych, które nie tylko pięknie pachną, ale także usprawniają trawienie. Seler zawiera także psoralen o działaniu przeciwnowotworowym.
Do wykonania pysznych sałatek możecie wybrać już przygotowany w zalewie seler konserwowy, który po odsączeniu można dodać do poprawy. Zapraszam na kilka inspiracji z wykorzystaniem selera konserwowego.
Sałatka curry z sałatą rzymską
Składniki
*sałata rzymska
*1sztuka mango lub duża gruszka
*zielony ogórek
*słoiczek odsączonego selera konserwowego
*kukurydza
*3 łyżki śmietany gęstej
*2-3 łyżki majonezu
*curry
*pieprz, sól do smaku
Mango lub gruszkę obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Duży, zielony ogórek szklarniowy lub dwa mniejsze również obieramy i kroimy na kawałki zbliżone do owoców. Sałatę rzymską rwiemy w kawałki. Majonez, śmietanę, curry oraz przyprawy mieszamy ze sobą tworząc sos. W misce mieszamy owoce i warzywa wraz z selerem i dodajemy sos. Na koniec dodajemy kukurydzę i sałatę i delikatnie jeszcze raz mieszamy.
Sałatka z kukurydzą i szynką
Składniki
*1 słoik selera konserwowego
*1 puszka kukurydzy
*kilka ogórków konserwowych
*4-5 niewielkich jajek ugotowanych na twardo
*25 dag szynki
*majonez
*sól, pieprz
Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odlewamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy i dodajemy majonez. Warto sałatkę schłodzić przez pół godziny przed podaniem, aby smaki się ze sobą połączyły.
Sałatka z brzoskwiniami
Składniki
*1 słoik selera konserwowego
*1 puszka brzoskwiń
*5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
*1 puszka kukurydzy
*majonez
*pieprz, sól
Seler , kukurydzę i brzoskwinie odsączamy. Brzoskwinie kroimy w drobne paseczki. Obrane jajka kroimy drobno w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez i przyprawy do smaku.
Sałatka z porem i ananasem
Składniki
*2 słoiczki selera konserwowego
*1 sztuka ananasa w puszcze
*1 por
*5 jajek ugotowanych na twardo
*majonez
*sól, pieprz
Seler odlewamy, odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa odsączamy i kroimy w małe cząstki. Por po sparzeniu kroimy w półtalarki. Z jajek wyciągamy żółtka . Białko kroimy w kostkę. Żółtko ucieramy z majonezem na gładką masę. Następnie dodajemy go do reszty składników i doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Składniki
*2 słoiczki selera konserwowego
*4 średnie filety z kurczaka
*1 puszka kukurydzy
*1 papryka (żółta bądź czerwona)
*kilka plastrów ananasa z zalewy
*2 cebulki dymki
*10-15 deko startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
*1 torebka ryżu
*sól
*pieprz
*około 1/2 łyżeczki kurkumy
*1 przyprawa do kurczaka
*mąka
*olej
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Następnie obtaczamy mięso w mące i smażymy na złoty kolor. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby nie był zbyt miękki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa i paprykę kroimy w niedużą kostkę, zaś cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy starty ser i ryż. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy majonez, sól, pieprz oraz kurkumę. Sałatkę przed podaniem koniecznie wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą
Składniki:
*3 łyżki selera konserwowego odsączonego
*1/2 szklanki kukurydzy
*1o dag szybki prasowanej/konserwowej
*1o deko ugotowanego makaronu drobnego bądź nitki
*1 średnia cebulka szalotka
*1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
*sól, pieprz
Szynkę kroimy w kostkę. Szalotkę siekamy drobno. Do miski dodajemy makaron, szynkę, cebulę oraz pozostałe składniki. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek. Możemy udekorować świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
zobacz również:
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów
Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami
Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
|