Sałatki z selerem konserwowym – różne przepisy

8 stycznia 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Seler jest znany do dawien dawna i już w starożytnym Egipcie był doceniany za wiele walorów odżywczych. Korzystano z niego w problemach reumatycznych, altretyzmie , neuralgiach. Zwalczano nim wysokie ciśnienie i próbowano zaostrzyć apetyt, czy wzmocnić układ odpornościowy. Teraz coraz chętniej po seler korzeniowy bądź naciowy sięgają osoby dbające o zdrowie i smukłą sylwetkę.

sałatka z selerem0

Seler korzeniowy i jego dobroczynne właściwości

Bulwa selera jest bogata w wapń, sód, żelazo i magnez. Oprócz nich zawiera także witaminy z grupy B, witaminy PP, C, A  oraz E. Ciekawostką jest że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy.

Specyficzny zapach selera to sprawka olejków eterycznych, które nie tylko pięknie pachną, ale także usprawniają trawienie. Seler zawiera także psoralen o działaniu przeciwnowotworowym.

Do wykonania pysznych sałatek możecie wybrać już przygotowany w zalewie seler konserwowy, który po odsączeniu można dodać do poprawy. Zapraszam na kilka inspiracji z wykorzystaniem selera konserwowego.

 

Sałatka curry z sałatą rzymską

sałatka z selerem

Składniki

*sałata rzymska

*1sztuka mango lub duża gruszka

*zielony ogórek

*słoiczek odsączonego selera konserwowego

*kukurydza

*3 łyżki śmietany  gęstej

*2-3 łyżki majonezu

*curry

*pieprz, sól do smaku

 

Mango lub gruszkę obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Duży, zielony ogórek szklarniowy lub dwa mniejsze również obieramy i kroimy na kawałki zbliżone do owoców. Sałatę rzymską rwiemy w kawałki. Majonez, śmietanę, curry oraz przyprawy mieszamy ze sobą tworząc sos. W misce mieszamy owoce i warzywa wraz z selerem i dodajemy sos. Na koniec dodajemy kukurydzę i sałatę i delikatnie jeszcze raz mieszamy.

 

Sałatka z kukurydzą i szynką

sałatka z selerem i szynką

Składniki

*1 słoik selera konserwowego

*1 puszka kukurydzy

*kilka ogórków konserwowych

*4-5 niewielkich jajek ugotowanych na twardo

*25 dag szynki

*majonez

*sól, pieprz

 

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odlewamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy i dodajemy majonez. Warto sałatkę schłodzić przez pół godziny przed podaniem, aby smaki się ze sobą połączyły.

 

Sałatka z brzoskwiniami

 

Składniki

*1 słoik selera konserwowego

*1 puszka brzoskwiń

*5 sztuk jajek ugotowanych na twardo

*1 puszka kukurydzy

*majonez

*pieprz, sól

 

Seler , kukurydzę i brzoskwinie odsączamy. Brzoskwinie kroimy w drobne paseczki. Obrane jajka kroimy drobno w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez i przyprawy do smaku.

 

Sałatka z porem i ananasem

 

Składniki

*2 słoiczki selera konserwowego

*1 sztuka ananasa w puszcze

*1 por

*5 jajek ugotowanych na twardo

*majonez

*sól, pieprz

 

Seler odlewamy, odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa odsączamy i kroimy w małe cząstki. Por po sparzeniu kroimy w półtalarki. Z jajek wyciągamy żółtka . Białko kroimy w kostkę. Żółtko ucieramy z majonezem na gładką masę. Następnie dodajemy go do reszty składników i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sałatka z ryżem i kurczakiem

 

Składniki

*2 słoiczki selera konserwowego

*4 średnie filety z kurczaka

*1 puszka kukurydzy

*1 papryka (żółta bądź czerwona)

*kilka plastrów ananasa z zalewy

*2 cebulki dymki

*10-15 deko startego żółtego sera (najlepiej ostrego)

*1 torebka ryżu

*sól

*pieprz

*około 1/2 łyżeczki kurkumy

*1 przyprawa do kurczaka

*mąka

*olej

 

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Następnie obtaczamy mięso w mące i smażymy na złoty kolor. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby nie był zbyt miękki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa i paprykę kroimy w niedużą kostkę, zaś cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy starty ser i ryż. Wszystko umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy majonez, sól, pieprz oraz kurkumę. Sałatkę przed podaniem koniecznie wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

 

Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą

sałatka z makaronem i szynką

Składniki:

*3 łyżki selera konserwowego odsączonego

*1/2 szklanki kukurydzy

*1o dag szybki prasowanej/konserwowej

*1o deko ugotowanego makaronu drobnego bądź nitki

*1 średnia cebulka szalotka

*1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

*sól, pieprz

 

Szynkę kroimy w kostkę. Szalotkę siekamy drobno. Do miski dodajemy makaron, szynkę, cebulę oraz pozostałe składniki. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek. Możemy udekorować świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

 

zobacz również:

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami

Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka