Sałatki z pieczoną dynią – przepisy

Avatar photo
11 listopada 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Dynia jest bardzo zdrowym i pożywnym warzywem sezonowym. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, więc osoby mające problemy z przemianą materii i nadwagą powinny włączyć ją do swojego jadłospisu. Dynia pieczona może być przygotowywana w różnych wersjach smakowych. Przedstawiamy kilka wariantów sałatek z pieczoną dynią.

 

sałatki z pieczoną dynią

Sałatka z pieczonej dyni i papryki

Składniki:
– 1,6 kg dyni piżmowej, bez pestek, pokrojonej na kawałki o grubości 2 cm i szerokości 3 cm
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– 4 dymki, część zielona, ​​dobrze umyte
– ½ szklanki prażonej papryki* (ok. 2 średnie papryki)
– ½ szklanki orzeszków piniowych, prażonych
Sos balsamiczno-sezamowy:
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ¾ łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Umieścić dynię w dużej misce, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć dynię na blaszki i rozłożyć w jednej warstwie.  Piec, obracając raz, przez 40 min. na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Położyć paprykę na blasze do pieczenia. Piec, od czasu do czasu obracając, aż skóra się zwęgli i pokryje pęcherzami. Przenieść paprykę do zamykanej plastikowej torby. Odstawić na 10 min. Obrać skórę, usunąć nasiona. Pokroić. W międzyczasie pokroić drobno dymkę i w kostkę paprykę. Podgrzać małą patelnię, wrzucić orzeszki pinii i nalać odrobinę oleju. Prażyć, regularnie mieszając, przez 3 min. do uzyskania złotego koloru. Przygotować dressing: Wymieszać oliwę z oliwek, ocet i olej sezamowy w zakręcanym słoiku. Umieścić dynię na dużym półmisku. Równomiernie posypać cebulą dymką, prażoną papryką i skropić dressingiem. Posypać równomiernie orzeszkami piniowymi.

 

Sałatka z pieczonej dyni i papryki

Sałatka z pieczonej dyni z granatem

Składniki:
– 400 g dyni, dyni piżmowej lub dyni cebulowej, pokrojonej na kawałki
– 150 g prażonych pestek dyni
– 1 łyżeczka sezamu
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżka nasion kolendry, prażonych i grubo zmiażdżonych
– ½ łyżeczki nasion cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 czerwona cebula
– ocet z czerwonego wina
– 1 łyżka sumaka
– szczypta cukru
– 150 g listków sałat
– 150 g sera feta
– garść prażonych pistacji
– 1 mały granat
– 60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać dynię z olejem i solą i piec przez około 30 min. W moździerzu zmielić pestki dyni i nasiona sezamu, aż się rozkruszą, a następnie wymieszać z kminkiem, kolendrą, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Odstawić na bok. Pokroić czerwoną cebulę tak cienko, jak to możliwe, wymieszać z octem z czerwonego wina, sumakiem, cukrem i szczyptą soli i odstawić na co najmniej 30 min., mieszając co jakiś czas. Gdy dynia będzie gotowa wymieszać z mieszanką przypraw, a następnie piec kolejne 5 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać liście sałaty z cebulą i oliwą i ułożyć na talerzach z dynią. Na wierzchu posypać pokruszonym serem, pestkami granatu i pistacjami.

 

Sałatka z pieczonej dyni z granatem

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Składniki:
– 600 g dyni, pokrojona w kostkę 3 cm
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Dressing:
– 2,5 łyżki (50 ml) oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól i pieprz
Sałatka:
– 1/4 szklanki (35 g) orzeszków piniowych
– 150 g liści szpinaku baby (4 garście)
– 60 g pokruszonej fety (lub więcej)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać dynię z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Rozłożyć na blasze do pieczenia, piec przez 20 min. Wyjąć z piekarnika, odwrócić, a następnie piec przez kolejne 7-10 min., aż się zarumieni, pozostawić do ostygnięcia. Wstrząsnąć dressingiem w słoiku. Podprażyć orzeszki pinii na suchej patelni na średnim ogniu. Umieścić szpinak w misce. Skropić odrobiną dressingu, a następnie podrzucać. Dodać dynię, odrobinę fety i orzeszków pinii, a następnie delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać resztą fety i orzeszków piniowych. Tuż przed podaniem skropić pozostałym dressingiem.

 

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Sałatka z pieczonej dyni z quinoa

Składniki:
– 500-600 g dyni (nie trzeba obierać)
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 80 g rukoli (ok. 3-4 duże garście)
– 2-3 gałązki świeżej pietruszki
– 1/2 cytryny
– 1/2 szklanki quinoa
– 4 łyżki płatków migdałowych
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Dressing:
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie tacki wyłożyć papierem do pieczenia. Pokroić dynię na małe kawałki (ok. 2 cm). Umieścić w dużej misce. W kubku wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu, kminek, kolendrę i cynamon. Wylać miksturę na dynię i wymieszać. Rozłożyć dynię na jednej blasze do pieczenia. Paprykę i czerwoną cebulę pokroić w grube plastry. Rozłożyć na drugiej blasze do pieczenia i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec przez 45 min. lub do momentu, gdy warzywa będą ładne i miękkie i zaczną brązowieć na brzegach. Podczas pieczenia warzyw przygotować komosę ryżową. Wypłukać, umieść w rondelku z 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15 min. Po ugotowaniu pozostawić pokrywkę na rondlu na 10 min., a następnie roztrzepać widelcem. Po ugotowaniu komosy ryżowej i warzyw pozwolić, aby wszystko lekko ostygło przed połączeniem. Wymieszać komosę ryżową, pieczone warzywa, rukolę i płatki migdałowe. Posiekać pietruszkę i również dodać do miski. Skropić pozostałą oliwą, wycisnąć sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka z pieczonej dyni z quinoa

Sałatka z pieczonej dyni i buraków

Składniki:
– 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
– 6 buraków, wyszorowanych i pokrojonych w plastry
– 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju roślinnego
– 180 g młodych liści szpinaku, umytych
– 30 ml (2 łyżki stołowe) pestek dyni
– 250 g gotowanej soczewicy
– 150 g sera pleśniowego, pokruszonego
– 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
– 15 ml (1 łyżka stołowa) miodu
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ułożyć kostki dyni i plastry buraków na blasze do pieczenia i skropić olejem roślinnym. Piec przez 30 min. lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć liście sałaty do dużej miski, dodać dynię, buraki, soczewicę i ser pleśniowy i wymieszać. Do filiżanki wlać oliwę, miód i sok z cytryny i wymieszać. Polać sałatkę sosem sałatkowym, doprawić do smaku.

 

Sałatka z pieczonej dyni i buraków

Sałatka z pieczonej dyni z fasolką

Składniki:
– 2 szklanki dyni, pokrojonej w kostkę
– 1 łyżka oleju
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 1 i 3/4 szklanki wody lub mleka kokosowego
– zielona fasolka, pokrojona na kawałki
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 2 zielone cebule, pokrojone w plastry
– 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 1/4 szklanki sosu orzechowego
– 1/4 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:
Wrzucić dynię na olej, dodać sól i pieprz, ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku do miękkości (ok. 20 min.).
W międzyczasie zagotować komosę ryżową w wodzie, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 min., po czym zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem przez 5 min. W międzyczasie zblanszować zieloną fasolę we wrzącej wodzie, aż zmieni kolor na ciemnozielony i zanurzyć w zimnej wodzie. Wrzucić wszystko do mieszanki sosu orzechowego i mleka kokosowego.

Sałatka z pieczonej dyni z fasolką

Sałatka z pieczonej dyni z persymoną

Składniki:
240 g dyni, obrana, pokrojona w małe kawałki (2 filiżanki)
– 1 duża czerwona cebula pokrojona w 5 mm krążki
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
– 2 persymony, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 szklanki szpinaku dla dzieci
– 50 g fety, grubo pokruszonej
– 2 łyżki octu balsamicznego
– czarny pieprz do przybrania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia włożyć dynię i cebulę. Połączyć miód, paprykę i połowę oliwy z oliwek. Skropić warzywa, a następnie piec przez 25-30 min., aż zmiękną. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić orzechy włoskie i prażyć przez 2 min. Odłożyć na bok. W dużej misce wymieszać persymony, liście szpinaku, fetę i orzechy włoskie. Wymieszać pozostałą oliwę z oliwek z octem balsamicznym, aby zrobić dressing. Skropić sałatkę i dobrze wymieszać. Sałatkę podzielić na talerze i dodać dynię i cebulę. Udekorować pieprzem.

 

Sałatka z pieczonej dyni z persymoną

Libańska sałatka z pieczonej dyni

Składniki:
Libańska mieszanka przypraw:
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka kolendry
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Libańska sałatka z pieczonej dyni:
– 2 łyżki miodu
– 1 szklanka (100 g) orzechów włoskich
– 2 kg dyni, pokrojonej w kliny o grubości 2,5 cm
– 1 duża czerwona papryka (350 g), pokrojona w grube plastry
– 1 duża czerwona cebula (300 g), pokrojona w ósemki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 400 g soczewicy z puszki, odsączonej, wypłukanej
– 60 g rzeżuchy lub rukwi wodnej
Sos jogurtowy:
– 1/2 szklanki (140 g) jogurtu greckiego
– 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć trzy blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Zrobić mieszankę libańskich przypraw: połączyć składniki w małej misce. Zagotować miód na małej patelni na średnim ogniu, dodać orzechy włoskie i 1 łyżeczkę mieszanki przypraw, wymieszać delikatnie, odstawić do ostygnięcia. Umieścić dynię na blaszce, a paprykę i cebulę na drugiej blaszce. Skropić 2 łyżkami oleju i posypać pozostałą mieszanką przypraw. Piec przez 30 min.  i wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: połączyć składniki w małej misce, doprawić do smaku. Podawać pieczone warzywa z soczewicą, rukwią wodną, ​​orzechami i dressingiem jogurtowym.

 

Libańska sałatka z pieczonej dyni

Marokańska sałatka z pieczonej dyni

Składniki:
– 500 g obranej dyni, pokrojonej w 2 cm kostkę
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 180 g sera Lemnos Haloumi, podzielonego na 2 cm kawałki
– oliwa z oliwek w sprayu
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
– pieprz czarny świeżo mielony
– 250 g młodej fasolki szparagowej, parzonej do miękkości
– 1/4 szklanki prażonych orzeszków pinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka glazury balsamicznej

Przygotowanie:
Wymieszać dynię, 1 łyżkę oleju i przyprawy w dużej misce. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. C przez 25 min. do uzyskania złotego koloru. Schłodzić przez 15 min. W międzyczasie położyć haloumi na wyłożonej blasze do pieczenia. Spryskać oliwą i wymieszać z czosnkiem, skórką cytryny i pieprzem. Piec w 200 st. C przez 6-8 min., aż się zarumienią. Ułożyć fasolę na półmisku, posypać pieczoną dynią, halloumi i orzeszkami pinii. Skropić pozostałym olejem i glazurą balsamiczną.

 

Marokańska sałatka z pieczonej dyni

 

Sałatka z dynią i brokułami

Składniki:
– 500 g dyni pokrojonej w kostkę bez skórki
– 2 łyżeczki oleju chili (lub oliwy z oliwek)
– 1/2 małego ogórka, pokrojonego na kawałki
– 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokuła
– sałata i bazylia
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżka pasty Harissa
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Upiec kostki dyni w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, aż będą miękkie (ok. 35-40 min.). Ułożyć sałatę, ogórek i brokuły w misce lub talerzu. W małej misce wymieszać pastę, sok z cytryny, syrop klonowy lub miód i sól. Na sałatkę położyć upieczoną dynię i skropić dressingiem.

Sałatka z dynią i brokułami

 

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!

Dynia – właściwości i zastosowanie

Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak często czyścić dywan jeśli w do…
Mam kota i codziennie nawet dwa razy dziennie odkurzam, dywan mam tylko w sezonie zimowym
Schroniska
Ja nie rozumiem ludzi którzy wydają kupę kasy na psa zamiast wziąć biedaka że schroniska
Schroniska
To przede wszystkim kwestia ludzkiej mentalności. Dopóki ludzie będą traktować zwierzęta jak zabawki, schroniska...
Jak często czyścić dywan jeśli w do…
Cześć. U mnie to jest walka codzienna. Nie ma co szaleć z myciem dywanu,...