Sałatki z pieczoną dynią – przepisy

2 września 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dynia jest bardzo zdrowym i pożywnym warzywem sezonowym. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, więc osoby mające problemy z przemianą materii i nadwagą powinny włączyć ją do swojego jadłospisu. Dynia pieczona może być przygotowywana w różnych wersjach smakowych. Przedstawiamy kilka wariantów sałatek z pieczoną dynią.

 

sałatki z pieczoną dynią

Sałatka z pieczonej dyni i papryki

Składniki:
– 1,6 kg dyni piżmowej, bez pestek, pokrojonej na kawałki o grubości 2 cm i szerokości 3 cm
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– 4 dymki, część zielona, ​​dobrze umyte
– ½ szklanki prażonej papryki* (ok. 2 średnie papryki)
– ½ szklanki orzeszków piniowych, prażonych
Sos balsamiczno-sezamowy:
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ¾ łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Umieścić dynię w dużej misce, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć dynię na blaszki i rozłożyć w jednej warstwie.  Piec, obracając raz, przez 40 min. na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Położyć paprykę na blasze do pieczenia. Piec, od czasu do czasu obracając, aż skóra się zwęgli i pokryje pęcherzami. Przenieść paprykę do zamykanej plastikowej torby. Odstawić na 10 min. Obrać skórę, usunąć nasiona. Pokroić. W międzyczasie pokroić drobno dymkę i w kostkę paprykę. Podgrzać małą patelnię, wrzucić orzeszki pinii i nalać odrobinę oleju. Prażyć, regularnie mieszając, przez 3 min. do uzyskania złotego koloru. Przygotować dressing: Wymieszać oliwę z oliwek, ocet i olej sezamowy w zakręcanym słoiku. Umieścić dynię na dużym półmisku. Równomiernie posypać cebulą dymką, prażoną papryką i skropić dressingiem. Posypać równomiernie orzeszkami piniowymi.

 

Sałatka z pieczonej dyni i papryki

Sałatka z pieczonej dyni z granatem

Składniki:
– 400 g dyni, dyni piżmowej lub dyni cebulowej, pokrojonej na kawałki
– 150 g prażonych pestek dyni
– 1 łyżeczka sezamu
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżka nasion kolendry, prażonych i grubo zmiażdżonych
– ½ łyżeczki nasion cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 czerwona cebula
– ocet z czerwonego wina
– 1 łyżka sumaka
– szczypta cukru
– 150 g listków sałat
– 150 g sera feta
– garść prażonych pistacji
– 1 mały granat
– 60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać dynię z olejem i solą i piec przez około 30 min. W moździerzu zmielić pestki dyni i nasiona sezamu, aż się rozkruszą, a następnie wymieszać z kminkiem, kolendrą, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Odstawić na bok. Pokroić czerwoną cebulę tak cienko, jak to możliwe, wymieszać z octem z czerwonego wina, sumakiem, cukrem i szczyptą soli i odstawić na co najmniej 30 min., mieszając co jakiś czas. Gdy dynia będzie gotowa wymieszać z mieszanką przypraw, a następnie piec kolejne 5 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać liście sałaty z cebulą i oliwą i ułożyć na talerzach z dynią. Na wierzchu posypać pokruszonym serem, pestkami granatu i pistacjami.

 

Sałatka z pieczonej dyni z granatem

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Składniki:
– 600 g dyni, pokrojona w kostkę 3 cm
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Dressing:
– 2,5 łyżki (50 ml) oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól i pieprz
Sałatka:
– 1/4 szklanki (35 g) orzeszków piniowych
– 150 g liści szpinaku baby (4 garście)
– 60 g pokruszonej fety (lub więcej)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać dynię z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Rozłożyć na blasze do pieczenia, piec przez 20 min. Wyjąć z piekarnika, odwrócić, a następnie piec przez kolejne 7-10 min., aż się zarumieni, pozostawić do ostygnięcia. Wstrząsnąć dressingiem w słoiku. Podprażyć orzeszki pinii na suchej patelni na średnim ogniu. Umieścić szpinak w misce. Skropić odrobiną dressingu, a następnie podrzucać. Dodać dynię, odrobinę fety i orzeszków pinii, a następnie delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać resztą fety i orzeszków piniowych. Tuż przed podaniem skropić pozostałym dressingiem.

 

Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku

Sałatka z pieczonej dyni z quinoa

Składniki:
– 500-600 g dyni (nie trzeba obierać)
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 80 g rukoli (ok. 3-4 duże garście)
– 2-3 gałązki świeżej pietruszki
– 1/2 cytryny
– 1/2 szklanki quinoa
– 4 łyżki płatków migdałowych
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Dressing:
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie tacki wyłożyć papierem do pieczenia. Pokroić dynię na małe kawałki (ok. 2 cm). Umieścić w dużej misce. W kubku wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu, kminek, kolendrę i cynamon. Wylać miksturę na dynię i wymieszać. Rozłożyć dynię na jednej blasze do pieczenia. Paprykę i czerwoną cebulę pokroić w grube plastry. Rozłożyć na drugiej blasze do pieczenia i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec przez 45 min. lub do momentu, gdy warzywa będą ładne i miękkie i zaczną brązowieć na brzegach. Podczas pieczenia warzyw przygotować komosę ryżową. Wypłukać, umieść w rondelku z 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15 min. Po ugotowaniu pozostawić pokrywkę na rondlu na 10 min., a następnie roztrzepać widelcem. Po ugotowaniu komosy ryżowej i warzyw pozwolić, aby wszystko lekko ostygło przed połączeniem. Wymieszać komosę ryżową, pieczone warzywa, rukolę i płatki migdałowe. Posiekać pietruszkę i również dodać do miski. Skropić pozostałą oliwą, wycisnąć sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka z pieczonej dyni z quinoa

Sałatka z pieczonej dyni i buraków

Składniki:
– 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
– 6 buraków, wyszorowanych i pokrojonych w plastry
– 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju roślinnego
– 180 g młodych liści szpinaku, umytych
– 30 ml (2 łyżki stołowe) pestek dyni
– 250 g gotowanej soczewicy
– 150 g sera pleśniowego, pokruszonego
– 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
– 15 ml (1 łyżka stołowa) miodu
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ułożyć kostki dyni i plastry buraków na blasze do pieczenia i skropić olejem roślinnym. Piec przez 30 min. lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć liście sałaty do dużej miski, dodać dynię, buraki, soczewicę i ser pleśniowy i wymieszać. Do filiżanki wlać oliwę, miód i sok z cytryny i wymieszać. Polać sałatkę sosem sałatkowym, doprawić do smaku.

 

Sałatka z pieczonej dyni i buraków

Sałatka z pieczonej dyni z fasolką

Składniki:
– 2 szklanki dyni, pokrojonej w kostkę
– 1 łyżka oleju
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 1 i 3/4 szklanki wody lub mleka kokosowego
– zielona fasolka, pokrojona na kawałki
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 2 zielone cebule, pokrojone w plastry
– 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 1/4 szklanki sosu orzechowego
– 1/4 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:
Wrzucić dynię na olej, dodać sól i pieprz, ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku do miękkości (ok. 20 min.).
W międzyczasie zagotować komosę ryżową w wodzie, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 min., po czym zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem przez 5 min. W międzyczasie zblanszować zieloną fasolę we wrzącej wodzie, aż zmieni kolor na ciemnozielony i zanurzyć w zimnej wodzie. Wrzucić wszystko do mieszanki sosu orzechowego i mleka kokosowego.

Sałatka z pieczonej dyni z fasolką

Sałatka z pieczonej dyni z persymoną

Składniki:
240 g dyni, obrana, pokrojona w małe kawałki (2 filiżanki)
– 1 duża czerwona cebula pokrojona w 5 mm krążki
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
– 2 persymony, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 szklanki szpinaku dla dzieci
– 50 g fety, grubo pokruszonej
– 2 łyżki octu balsamicznego
– czarny pieprz do przybrania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia włożyć dynię i cebulę. Połączyć miód, paprykę i połowę oliwy z oliwek. Skropić warzywa, a następnie piec przez 25-30 min., aż zmiękną. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić orzechy włoskie i prażyć przez 2 min. Odłożyć na bok. W dużej misce wymieszać persymony, liście szpinaku, fetę i orzechy włoskie. Wymieszać pozostałą oliwę z oliwek z octem balsamicznym, aby zrobić dressing. Skropić sałatkę i dobrze wymieszać. Sałatkę podzielić na talerze i dodać dynię i cebulę. Udekorować pieprzem.

 

Sałatka z pieczonej dyni z persymoną

Libańska sałatka z pieczonej dyni

Składniki:
Libańska mieszanka przypraw:
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka kolendry
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Libańska sałatka z pieczonej dyni:
– 2 łyżki miodu
– 1 szklanka (100 g) orzechów włoskich
– 2 kg dyni, pokrojonej w kliny o grubości 2,5 cm
– 1 duża czerwona papryka (350 g), pokrojona w grube plastry
– 1 duża czerwona cebula (300 g), pokrojona w ósemki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 400 g soczewicy z puszki, odsączonej, wypłukanej
– 60 g rzeżuchy lub rukwi wodnej
Sos jogurtowy:
– 1/2 szklanki (140 g) jogurtu greckiego
– 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć trzy blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Zrobić mieszankę libańskich przypraw: połączyć składniki w małej misce. Zagotować miód na małej patelni na średnim ogniu, dodać orzechy włoskie i 1 łyżeczkę mieszanki przypraw, wymieszać delikatnie, odstawić do ostygnięcia. Umieścić dynię na blaszce, a paprykę i cebulę na drugiej blaszce. Skropić 2 łyżkami oleju i posypać pozostałą mieszanką przypraw. Piec przez 30 min.  i wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować sos jogurtowy: połączyć składniki w małej misce, doprawić do smaku. Podawać pieczone warzywa z soczewicą, rukwią wodną, ​​orzechami i dressingiem jogurtowym.

 

Libańska sałatka z pieczonej dyni

Marokańska sałatka z pieczonej dyni

Składniki:
– 500 g obranej dyni, pokrojonej w 2 cm kostkę
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 180 g sera Lemnos Haloumi, podzielonego na 2 cm kawałki
– oliwa z oliwek w sprayu
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
– pieprz czarny świeżo mielony
– 250 g młodej fasolki szparagowej, parzonej do miękkości
– 1/4 szklanki prażonych orzeszków pinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka glazury balsamicznej

Przygotowanie:
Wymieszać dynię, 1 łyżkę oleju i przyprawy w dużej misce. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. C przez 25 min. do uzyskania złotego koloru. Schłodzić przez 15 min. W międzyczasie położyć haloumi na wyłożonej blasze do pieczenia. Spryskać oliwą i wymieszać z czosnkiem, skórką cytryny i pieprzem. Piec w 200 st. C przez 6-8 min., aż się zarumienią. Ułożyć fasolę na półmisku, posypać pieczoną dynią, halloumi i orzeszkami pinii. Skropić pozostałym olejem i glazurą balsamiczną.

 

Marokańska sałatka z pieczonej dyni

 

Sałatka z dynią i brokułami

Składniki:
– 500 g dyni pokrojonej w kostkę bez skórki
– 2 łyżeczki oleju chili (lub oliwy z oliwek)
– 1/2 małego ogórka, pokrojonego na kawałki
– 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokuła
– sałata i bazylia
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżka pasty Harissa
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– sól dla smaku

Przygotowanie:
Upiec kostki dyni w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, aż będą miękkie (ok. 35-40 min.). Ułożyć sałatę, ogórek i brokuły w misce lub talerzu. W małej misce wymieszać pastę, sok z cytryny, syrop klonowy lub miód i sól. Na sałatkę położyć upieczoną dynię i skropić dressingiem.

Sałatka z dynią i brokułami

 

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!

Dynia – właściwości i zastosowanie

Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!