Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

1 września 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Latem i jesienią cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Z łagodnej w smaku cukinii można wyczarować wiele fantastycznych potraw. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Przedstawiamy proste pomysły i przepisy na smaczne sałatki z cukinią. Pyszne sałatki z cukinią idealnie pasują do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw.

 

sałatki z cukinii surowej

 

Sałatka z cukinii i sera feta

Składniki:
– 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka tradycyjnej musztardy Dijon
– cukinia zielono-żółta, pokrojona wzdłużnie
– prażone orzechy nerkowca
– pokruszony ser feta
– 2 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać oliwę z oliwek, sól, czarny pieprz, sok z cytryny i musztardę Dijon. Dobrze ubić, aby zemulgować. Podzielić pokrojoną na mandolinie cukinię na 4 porcje i ułożyć je na talerzach lub miseczkach. Posypać orzechami nerkowca i serem feta. Sałatkę skropić dressingiem i udekorować posiekaną kolendrą. Wymieszać.

 

Sałatka z cukinii i sera feta

Sałatka z cukinii i sera

Składniki:
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku wyciśnięty
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Sałatka:
– cukinia pokrojona na wstążki
– 1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich
– ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
– 10 listków świeżej bazylii pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, musztardę, sól i pieprz (ok. 20 s.), aż do uzyskania emulsji. Wstęgi z cukinii włożyć do miski i wymieszać z dressingiem.
Ułożyć cukinię w misce lub niskim naczyniu i posypać orzechami włoskimi, serem i bazylią. Podawać szybko.

 

Sałatka z cukinii i sera

Sałatka z cukinii i rzodkiewki

Składniki:
– 3 duże cukinie, pokrojone na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw
– 4 rzodkiewki pokrojone cienko mandoliną lub nożem
– 2 duże cytryny
– 2 szklanki sera ricotta
– 3 czubate łyżki świeżo startego parmezanu
– świeża bazylia i pietruszka, drobno posiekane
– prażone posiekane orzechy włoskie
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Dressing:
– 1 część soku z cytryny na 3 części oliwy z oliwek, dodać trochę soli i pieprzu i ubić

Przygotowanie:
Włożyć ricottę do miski robota kuchennego i zmiksować, aż stanie się jasna i kremowa (ok. 30 s), następnie dodać parmezan, skórkę z cytryny i mniej więcej dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii. Sól i pieprz do smaku. Rozłożyć mieszankę ricotty na talerzu, skropić oliwą z oliwek. Cukinię i rzodkiewki wrzucić do miski, dodając trochę posiekanych ziół, a następnie delikatnie nałożyć trochę dressingu z cytryny i oliwy z oliwek, podrzucając delikatnie. Ułożyć cukinię na wierzchu ubitej ricotty. Całość posypać prażonymi orzechami włoskimi i ułożyć kilka plasterków cytryny.

 

Sałatka z cukinii i rzodkiewki

Sałatka z cukinii i pomidorków

Składniki:
Sos cytrynowo-bazyliowy:
– 3/4 szklanki bazylii
– sok z 1 cytryny
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– odrobina soli i pieprzu
Sałatka:
– 4 małe lub średnie cukinie
– 2 kolby kukurydzy, ugotowane, ziarna
– 1 1/2 szklanki (lub więcej) pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych
– 1/2 szklanki parmezanu

Przygotowanie:
Dodać składniki dressingu do blendera lub robota kuchennego. Miksować, aż dressing uzyska gładką konsystencję. Za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw pokroić cukinie na wstążki. Włożyć wstążki z cukinii, kukurydzę i pomidorki koktajlowe do dużej miski. Wymieszać z bazyliowym winegretem. Na wierzchu sałatkę posypać startym lub posiekanym parmezanem.

Sałatka z cukinii i pomidorków

Sałatka z cukinii i chilli

Składniki:
– ¼ szklanki (60 ml) białego octu balsamicznego
– ¼ szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
– 2 czerwone papryczki chilli, bez pestek i drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska i zmielony czarny pieprz
– 600 g cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
– małe liście bazylii, do podania

Przygotowanie:
Ocet, sok z cytryny, skórkę z cytryny, chilli, czosnek, olej, sól i pieprz włożyć do miski i wymieszać. Dodać cukinię i wymieszać. Pozostawić do marynowania na 10 min. Ułożyć na talerzu do serwowania i przykryć listkami bazylii.

 

Sałatka z cukinii i chilli

Sałatka z cukinii i kopru włoskiego

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 1 cebula kopru włoskiego, przycięta, umyta i przekrojona na pół
– 1/2 ogórka angielskiego, umytego
– mały pęczek koperku (lub liście kopru włoskiego)
– mały pęczek natki pietruszki, liście drobno posiekane
– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki)
– sok z 1 cytryny (ok. 3 łyżki)
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny pokroić cukinię wzdłuż na cienkie wstążki. Powtórzyć z koprem i ogórkiem. Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski i posypać koperkiem i natką pietruszki. Skropić oliwą z oliwek, a następnie wycisnąć sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z cukinii i kopru włoskiego

Sałatka z cukinii i truskawek

Składniki:
– 1 cukinia
– 1 1/3 szklanki świeżych truskawek obranych i posiekanych
– 1 bardzo dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 1 papryczka jalapeño bez pestek i drobno posiekana
– 1/4 szklanki czerwonej cebuli drobno posiekanej
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– sok z 1 limonki
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w średniej grubości makaron. W dużej misce połączyć makaron z cukinii, obrane i posiekane truskawki, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną kolendrę, jalapeno i czerwoną cebulę. W małej misce wymieszać miód lub syrop klonowy, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i wymieszać z mieszanką z cukinii.

 

Sałatka z cukinii i truskawek

Sałatka zawijana

Składniki:
– 2 cukinie, pokrojone w cienkie plastry
– 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
– 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
– garść marchewek baby, pokrojonych w ćwiartki
– kiełki do wyboru
– kolendra, opcjonalnie
– świeży pieprz i sól
Pesto z jarmużu:
– 2 szklanki jarmużu (lub 1 szklanka bazylii i 1 szklanka jarmużu)
– 2 łyżki migdałów
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki tahini, opcjonalnie
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
Włożyć składniki pesto do robota kuchennego i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawić do smaku. Położyć pasek cukinii płasko na twardej powierzchni, pokryć pesto, umieścić kiełki i 1 kawałek każdego warzywa na jednym końcu. Zwinąć w cukinię i przekłuć wykałaczką na środku. Na wierzchu posypać solą mineralną i pieprzem.

 

Sałatka zawijana

Sałatka z cukinii i groszku

Składniki:
– 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego octu balsamicznego
– 200 g zielonej okrągłej fasoli, przyciętej
– 200 g groszku śnieżnego, pokrojonego
– 150 g (1 szklanka) mrożonego lub świeżego groszku
– 3 cukinie, obrane, pokrojone na wstążki
– 3/4 szklanki świeżych liści mięty
– parmezan do podania

Przygotowanie:
Oliwę i ocet wlać do zakręcanego słoika i wstrząsnąć. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować fasolę i groszek śnieżny w rondlu z wrzącą wodą, dodając groszek w połowie gotowania (ok. 2 min.). Schłodzić pod zimną bieżącą wodą. Odsączyć. Ułożyć fasolę, groszek śnieżny, groszek i cukinię na dużym półmisku. Skropić sosem. Posypać miętą i parmezanem.

 

Sałatka z cukinii i groszku

Sałatka z cukinii i jabłek

Składniki:
– 2 młode sałaty rzymskie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
– 2 małe cukinie, pokrojone w półplasterki
– 2 jabłka, bardzo cienko pokrojone w krążki
– 75 g sera koziego, pokruszonego
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych, prażonych, grubo posiekanych
– 1/4 szklanki świeżej pietruszki o płaskich liściach
Sos jabłkowo-musztardowy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu jabłkowo-musztardowego umieścić w małej misce. Ubijać, aż dobrze się połączą. Na półmisku ułożyć sałatę, cukinię i jabłko. Posypać serem, orzechami i pietruszką. Skropić sosem.

 

Sałatka z cukinii i jabłek

 

zobacz również:

Cukinia – proste dania obiadowe różne przepisy na dania z cukinii

Cukinia – proste i smaczne przepisy

Cukinia – właściwości dla zdrowia

Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz