sałatka ziemniaczana z szynką

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 4 osób:

1 kg młodych ziemniaków
200 g szynki
2 pęczki rzodkiewek
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
1 pęczek dymki
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
Sól,
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos:
50 g sosu polskiego Prymat
200 g jogurtu naturalnego
Pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta słodkiej papryki Prymat
Sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Sos polski wymieszać z oliwą dodać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną papryki, odstawić do lodówki. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie, po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Rzodkiewki i paprykę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Ziemniaki wymieszać z warzywami i szynką, polać obficie sosem polskim i posypać pestkami słonecznika.

na podstawie: www.prymat.pl