Sałatka ziemniaczana w sosie musztardowym

17 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Jest to sałatka ziemniaczana w wersji light – bez majonezu. należy ją podawać na zimno jako dodatek do potraw mięsnych. Idealnie pasuje na Wielkanoc, a  zamkniętą w pudełeczku można zabrać na lunch do pracy:)

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaczków (mogą być  z czerwoną skórką)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka pikantnej musztardy, np rosyjskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaczki umyć, wyszorować skórkę. Ugotować i ostudzić. Przekroić na połówki, a większe na ćwiartki i umieścić w misce. Dodać koperek, pokrojoną w piórka cebulkę, doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać oliwę z octem i musztardą, dodać do ziemniaków i wymieszać.

file1300349532