Sałatka ze śliwkami

9 października 2012, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
20 dag pieczarek
8 śliwek węgierek
3 łyżki zielonego groszku
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
15 dag majonezu
1 jabłko
2 łyżki rodzynek
10 łyżek wytrawnego wina
1 seler
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki umyć i zalać winem. Odstawić na godzinę. Seler wyszorować, gotować 20 min. w osolonej wodzie, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i skropić częścią soku z cytryny. Pieczarki pokroić na plasterki i skropić sokiem cytrynowym. Jabłko pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Śliwki umyć, wyjąć pestki, jedną śliwkę odłożyć do przybrania, pozostałe pokroić w plastry. Wszystkie składniki połączyć z groszkiem, orzechami i rodzynkami wraz z winem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Udekorować plasterkami śliwki, połówkami orzechów i zielonym groszkiem.