Sałatka z selera z szynką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatka z selera z szynką

17 maja 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Z okazji 30-lecia firmy „Rolnik” na rynku, marka proponuje konsumentom seler wyborny w jubileuszowym opakowaniu 30% gratis. Klient w cenie standardowego opakowania otrzymuje 30 procent produktu w prezencie. Seler wyborny „Rolnik” to cienko starty, świeży seler, zalany octową marynatą. Gotowy do bezpośredniego spożycia, zaoszczędzi czas i wysiłek w codziennym kucharzeniu. Znakomity zarówno do potraw gotowanych, sałatek oraz jako dodatek zaostrzający apetyt przed właściwym posiłkiem. Seler wyborny „Rolnik” dzięki delikatnej zalewie utrzymuje kolor warzywa w przeciwieństwie do selera tartego na świeżo. Posiada także wyjątkowe walory smakowe. Seler w zalewie posiada jasną barwę i apetycznie prezentuje się w salaterce.

Warto nadmienić, że bez delikatnie tartego selera nie obędzie się ryba po grecku, galaretka z nóżek czy smakowita sałatka warzywna. Spożywany jako dodatek do czerwonych mięs i ryb wydobędzie z dań wyjątkowy aromat.

Diety cud nie ma ….ale jest seler

Trudno przecenić, a nawet wymienić wszystkie walory odżywcze tego niepozornego warzywa. Seler zawiera aż dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Jest bogaty w kompleks witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe krążenie, właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych oraz tworzenie materiału genetycznego. Seler stanowi podstawę diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny, a dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości. Ponadto przyspiesza przemianę materii, tym samym wspomagając proces detoksykacji organizmu. Zawartość wit. B5 w selerze wspomaga metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek, a wit. PP reguluje poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Seler to także niewyczerpane źródło witaminy E, nazwanej witamina młodości, która w parze z witaminą C chroni skórę przed niszczącymi ją wolnymi rodnikami.

,

Przepis na pyszną sałatkę z szynka i selerem

składniki:

*1 słoik selera konserwowego

*1 puszka kukurydzy

*kilka ogórków konserwowych

*4-5 niewielkich jajek ugotowanych na twardo

*25 dag szynki

*majonez

*sól, pieprz

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odlewamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy i dodajemy majonez. Warto sałatkę schłodzić przez pół godziny przed podaniem, aby smaki się ze sobą połączyły.

Cena w sklepie:

Seler wyborny „Rolnik” 30% w prezencie: (442 g): ok. 2, 80 zł

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...