Sałatka z ryżem i jajkami
Artykuł zewnętrzny
szklanka długoziarnistego ryżu
kilka różyczek brokułów
2 małe cukinie (żółta i zielona)
2 czerwone cebule
4 pomidory
4 jajka na twardo
2 ogórki konserwowe
posiekana natka pietruszki
2 ząbki czosnku
szklanka majonezu
sok z cytryny
cukier, pieprz, sól
Ryż wsypać na osolony wrzątek, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Warzywa umyć. Brokuły podzielić na różyczki i gotować 4 minuty w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w półplasterki, ogórka w kostkę, cebule w piórka, a pomidory w cząstki. Ryż wymieszać z brokułami, cukinią, pomidorami i cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać. jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałatce, posypać natką.