Sałatka z roszponką i fetą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• 3 garście różnych sałat z roszponką (można kupić gotowy mix)
• 10 pomidorków koktajlowych
• 1 melon Galia
• 10 dag sera feta
• garść pestek słonecznika
• sok z połówki cytryny
• 2 łyżeczki miodu
• 3 łyżki oliwy
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sałaty przełożyć do salaterki, wymieszać.
2. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub w ósemki (zależy od wielkości pomidorów).
3. Z melona usunąć pestki, miąższ wydrążyć łyżeczką w kuleczki.
4. Pestki słonecznika lekko zrumienić na patelni. Moje były palone, więc tego nie robiłam.
5. Wszystkie składniki pomieszać.
6. W szklance dokładnie wymieszać sok z cytryny z miodem. Dodać sól, pieprz i oliwę. Połączyć składniki.
7. Sałatę polać sosem. Oprószyć serem feta pokrojonym w drobną kostkę.
Smacznego.