Sałatka z pastowanymi wafelkami
wafelki jako chrupiący dodatek do sałatki
składniki:
- 5 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
- kilka plasterków szynki gotowanej
- 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- kawałeczek papryczki chili z zalewy
- 4-5 liści sałaty strzępiastej
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- kilka gałązek koperku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka octu winnego prowansalskiego
- do smaku: sól ziołowa prowansalska; zioła prowansalskie; cukier; przyprawa „pomidory suszone z bazylią i czosnkiem”
sposób przygotowania: Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rozdrabniacza i zmiksowałam na pastę dodając jogurt i kawałek papryczki chili. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i przyprawą „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” i ponownie zmiksowałam. Wafle przekroiłam na krzyż, na ćwiartki. Posmarowałam obficie pastą. Sałatę (opłukaną i osuszoną) porwałam na mniejsze kawałki, dodałam pokrojoną w plasterki łodygę selera, ćwiartki pomidorków i osączoną kukurydzę. Oliwę zmieszałam z octem, doprawiłam ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i cukru, polałam sałatę i wymieszałam delikatnie. Wyłożyłam na talerz dokładając pastowane wafle. Wierzch posypałam listkami koperku i listkami selera