Sałatka z pastowanymi wafelkami

5 maja 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

wafelki jako chrupiący dodatek do sałatki

składniki:

  • 5 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
  • kilka plasterków szynki gotowanej
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • kawałeczek papryczki chili z zalewy
  • 4-5 liści sałaty strzępiastej
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka octu winnego prowansalskiego
  • do smaku: sól ziołowa prowansalska; zioła prowansalskie; cukier; przyprawa „pomidory suszone z bazylią i czosnkiem”

sposób przygotowania: Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rozdrabniacza i zmiksowałam na pastę dodając jogurt i kawałek papryczki chili. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i przyprawą „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem” i ponownie zmiksowałam. Wafle przekroiłam na krzyż, na ćwiartki. Posmarowałam obficie pastą. Sałatę (opłukaną i osuszoną) porwałam na mniejsze kawałki, dodałam pokrojoną w plasterki łodygę selera, ćwiartki pomidorków i osączoną kukurydzę. Oliwę zmieszałam z octem, doprawiłam ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i cukru, polałam sałatę i  wymieszałam delikatnie. Wyłożyłam na talerz dokładając pastowane wafle. Wierzch posypałam listkami koperku i listkami selera

file1304587194