Sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
Przepis pochodzi z książki Anki Dziedzic, pt.: Dieta na Luzie wydanej przez Wydawnictwo: Burda Publishing Polska.
Książkę polecamy każdemu, nie tylko tym, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, to bowiem niezwykły na polskim rynku poradnik z przepisami, który doskonale pomoże zadbać o zdrowie i urodę.
Sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
Składniki:
– 1/2 opakowania miksu sałat (100 g)
– 1/2 filetu z kurczaka (100 g)
– łyżka zielonych oliwek (10 g)
– łyżeczka pestek słonecznika (7 g)
– 1 i 1/2 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak (20 g)
– łyżka oliwy z oliwek (10 g)
– szczypta soli himalajskiej
– 2 pomidory suszone
Przygotowanie:
Sałatę wykładamy na talerz, kroimy drobno pomidory suszone, oliwki, układamy na talerzu. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w podłużne paski. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kurczaka. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami. Na patelni teflonowej podsmażamy pestki słonecznika. Kurczaka przekładamy na talerz, posypujemy pestkami słonecznika. W osolonej wodzie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Na koniec posypujemy sałatkę pęczakiem i skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Oliwę można wymieszać z wodą i przyprawami w celu zwiększenia objętości sosu.