sałatka z arbuza, melona
Artykuł zewnętrzny
składniki:
400 g arbuza bez skóry i pestek
400 g melona gallo bez skóry i pestek
200 g słodkiego groszku
1 pęczek kiełków słonecznika
8 listków świeżej mięty
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
100 g sera feta marynowanego w ziołach
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g melona gallo bez skóry i pestek
200 g słodkiego groszku
1 pęczek kiełków słonecznika
8 listków świeżej mięty
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
100 g sera feta marynowanego w ziołach
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Słodki groszek podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do miski. Do groszku dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem vinaigrette przygotowanym poprzez połączenie wszystkich jego składników.
Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.
źródło; www.prymat.pl