sałatka z arbuza, melona

24 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
składniki:
400 g arbuza bez skóry i pestek
400 g melona gallo bez skóry i pestek
200 g słodkiego groszku
1 pęczek kiełków słonecznika
8 listków świeżej mięty
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
100 g sera feta marynowanego w ziołach
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos vinaigrette:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Słodki groszek podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do miski. Do groszku dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem vinaigrette przygotowanym poprzez połączenie wszystkich jego składników.

Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.

źródło; www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...