Sałatka warzywna z chrupiącymi kąskami
Składniki: 1/2 główki sałaty, 3 rzodkiewki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 surowe jajko, 20 dag filetu z kurczaka, 10 dag płatków kukurydzianych, łyżka startego parmezanu, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, łyżka musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym, łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki majonezu, olej do smażenia.
Mięso pokroić w cienkie kawałeczki, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać z rozkłóconym jajku oraz mące zmieszanej z lekko pokruszonymi płatkami. Smażyć na oleju, osączyć i ostudzić. Musztardę wymieszać z oliwą, octem, majonezem i parmezanem. Sos schłodzić w lodówce. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojone w ósemki pomidory, rzodkiewki w plasterki i przestudzone kąski z kurczaka. Jajka oskubać, również pokroić w plastry, dodać do sałatki. Całość polać sosem. Doprawić tuż przed podaniem.
Sałatka idealna na wiosenne śniadanie. Dużo witamin i moc energii…