Sałatka-przekąska z kurczaka i warzyw
Artykuł zewnętrzny
sycące, kolorowe danie – na lunch albo kolację
składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka, gotowana albo pieczona
- 1/2 brokuła
- 2 ogórki małosolne
- 1 duży pomidor albo 2 mniejsze
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania:
Pomidora umyć, pokroić w półplastry. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 2-3 min. – ma być chrupiący. Mięso pokroić w dużą kostkę. Ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Porcje pomidorów, brokułów i ogórków ułożyć koliście na talerzach, na środek wyłożyć kurczaka i kukurydzę, polać sosem i posypać szczypiorkiem. Pyszne i pożywne.