Sałatka-przekąska z kurczaka i warzyw

13 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

sycące, kolorowe danie – na lunch albo kolację

składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka, gotowana albo pieczona
  • 1/2 brokuła
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 duży pomidor albo 2 mniejsze
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony

sposób przygotowania:
Pomidora umyć, pokroić w półplastry. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 2-3 min. – ma być chrupiący. Mięso pokroić w dużą kostkę. Ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Jogurt wymieszać z  sokiem cytrynowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Porcje pomidorów, brokułów i ogórków ułożyć koliście na talerzach, na środek wyłożyć kurczaka i kukurydzę, polać sosem i posypać szczypiorkiem. Pyszne i pożywne.

file1279013424