Mchali

13 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Prosta i dość efektowna sałatka z kuchni gruzińskiej


składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
  • sok z jednej, dużej cytryny
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

sposób przygotowania:

Buraki umyć, ugotować albo upiec w piekarniku. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobno, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z  cebulą do buraków. Dosypać natkę i orzechy, polać olejem. Całość oprószyć solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem w  chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

file1279013506



FORUM - bieżące dyskusje

Wasze pomysły na stronę urodaizdrow…
Plotki o celebrytach są fajne np. w kontekście ich nowych filmów czy piosenek...
W jaki sposób używać rozświetlaczy?…
Oszczędnie je trzeba nakładać, a nie tak żeby świecić się jak latarnia..
Własna tablica reklamowa
Fajne są neony - wraca moda na nie w miastach...
Cukrzyca ciążowa
Ten problem pojawia się głównie u kobiet z nadwagą i złymi nawykami żywieniowymi. Nie...