Sałatka owocowo-lodowa
Składniki:
70 dkg truskawek
250 ml kremówki
1 szklanka cukru pudru
2 białka
1 tabliczka białej czekolady
1 laska wanilii
1 opak. polewy toffi
1 kiwi
1 ananas
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Oczyścić i opłukać truskawki. 10 dkg odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito. Schłodzić kremówkę i posiekać na kawałki, przekroić wanilię na pół, wyjąć miąższ. Mus truskawkowy wymieszać z kremówką i pianą z ubitych białek. Dodać miąższ wanilii oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażarki na 4 godz., co 20 minut mieszając łyżką.
Odłożone truskawki przekroić na pół, kiwi i ananasa pokroić w plasterki.
Z lodowej masy formować kulki łyżką do lodów. Układać w miseczkach obłożone owocami. Ozdobić polewą toffi, ewentualnie też listkami świeżej mięty. Smacznego!