Sałatka owocowo-lodowa

28 czerwca 2013, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

70 dkg truskawek

250 ml kremówki

1 szklanka cukru pudru

2 białka

1 tabliczka białej czekolady

1 laska wanilii

1 opak. polewy toffi

1 kiwi

1 ananas

listki mięty do dekoracji

 

Przygotowanie:

Oczyścić i opłukać truskawki. 10 dkg odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito. Schłodzić kremówkę i posiekać na kawałki, przekroić wanilię na pół, wyjąć miąższ. Mus truskawkowy wymieszać z kremówką i pianą z ubitych białek. Dodać miąższ wanilii oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażarki na 4 godz., co 20 minut mieszając łyżką.

Odłożone truskawki przekroić na pół, kiwi i ananasa pokroić w plasterki.

Z lodowej masy formować kulki łyżką do lodów. Układać w miseczkach obłożone owocami. Ozdobić polewą toffi, ewentualnie też listkami świeżej mięty. Smacznego!