Sałatka królewska z ryżem
- 3 woreczki ryżu
- 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag
- puszka ananasa w syropie
- puszka kukurydzy
- słoik selera konserwowego
- słoik (650 g) papryki konserwowej- ew.świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
- 7 ogórków konserwowych
- 1 duża lub 2 małe cebule
- majonez – 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
- musztarda 2 duze łyżki
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki soku z ananasa
- ew. zielenina – po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min.,aby mięso było miękkie, a płyn odparował – wystudzić – pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić. Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę. Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę. Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki sałatki połączyć razem, dodać majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz, zieleninę. Wymieszać, doprawić i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.