Kabaczek faszerowany mięsem i ryżem

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 średni kabaczek
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • pieprz
  • Vegeta
  • posiekana natka pietruszki
  • na wierzch – starty żółty ser

Kabaczka obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Obgotować ok. 3 min. we wrzącej osolonej wodzie.

Do mielonego wbić jajko, dodać natkę, posolić, popieprzyć, dodać troszkę Vegety i bułki tartej. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda, pokroić w kostkę. Smażyć do miękkości na oleju.

Cebulę obrać, pokroić w małe piórka, zeszklić na oleju razem z pokrojonym drobno czosnkiem.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Do podsmażonego mięska dodać podsmażoną paprykę, cebulkę z czosnkiem oraz pomidory. Dusić razem kilka minutek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć połówki kabaczka, nafaszerować, posypać starym serem. Piec 25-30 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.


file1310754730



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz