Sałatka jarzynowa nowoczesna – nowe oblicze tradycyjnej potrawy
Święta, urodziny, Komunia, czy jakaś większa uroczystość w polskich domach nie może odbyć się bez królowej – czyli sałatki jarzynowej. Każdy zna ją w wersji tradycyjnej. Jednak wiele z nas postanowiło nieco poeksperymentować i wzbogacić ją nietypowymi dodatkami. I kultowa już wręcz sałatka jarzynowa doczekała się nowych odsłon, a smaki są rewelacyjne!
Sałatka jarzynowa pomijając majonez jak sama nazwa mówi zawiera wiele warzyw. Dlatego warto robić ją nie tylko do święta. Moja zazwyczaj jest bardziej warzywna niż ziemniaczana i oczywiście dobrze doprawiona. Staram się nie kroić jarzyn drobno, aby były wyczuwalne. Lubię ją za to że łączy miękkość i aksamitność z chrupką formułą. Wybieram dobry majonez. Nie eksperymentuję, gdyż może to się skończyć zepsuciem całego smaku. Sałatka to też doskonały sposób na przemycenie warzyw zwłaszcza dla dzieci bądź kapryśnych niejadków.
Sałatka jarzynowa będzie zdrowa o ile zwrócicie uwagę na kilka kwestii. Ważne jest aby dodany do niej majonez był dobrej jakości. Dzięki niemu sałatka będzie bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające układ nerwowy oraz układ krążenia. Sałatka jarzynowa to także źródło witaminy A, witaminy E czy niewielkiej ilości witaminy D. Pamiętajcie, że nie warto korzystać z gotowych mieszanek. Są zazwyczaj albo źle przyprawione, smakują tak samo, albo są rozgotowane. Aby wasza sałatka była nie tylko smaczna, ale zawierała witaminy, sami ugotujcie do niej warzywa!
Tradycyjna sałatka jarzynowa
A więc zaczniemy od sałatki jarzynowej bez modyfikacji. To będzie nasza baza. Potem będziemy szaleć, zamieniać składniki i modyfikować recepturę.
Składniki
*3-4 średnie ziemniaki
*4 spore marchewki
*1 średnia pietruszka- korzeń
*kawałek selera (wielkości około mandarynki)
*4 duże ogórki kiszone
*1 mała cebula szalotka bądź czerwona (ważne żeby nie była bardzo ostra)
*4 całe jajka
*puszka groszku konserwowego
*4- 6 łyżek majonezu dobrej jakości
*przyprawy do smaku : sól, pieprz,
Część z was rezygnuje w sałatce z dodawania pietruszki czy selera. Szkoda, gdyż dodają wyrazistości. Natomiast jabłko nadaje chrupkości i soczystości, tak samo jak ogórek kiszony. Ponadto dzięki nim sałatka nie będzie mdła.
Zaczynamy od umycia pietruszki, selera, marchewki i ziemniaków pod bieżącą wodą. Warzywa pozostają w skórkach. Układamy je w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, ale nie za długo. Bo wtedy zamiast dobrze się pokroić, warzywa będą ciapowate. Warzywa odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem obieramy. W tym czasie osobno gotujemy jajka na twardo. Ugotowane dobrze jest od razu zalać zimną wodą do przestudzenia. Następnie obrać.
Ugotowane warzywa i jajka siekamy. Pozostałe warzywa i jabłko również kroimy, uprzednio pozbywając się skórki. Jeśli chodzi o ogórki zawsze wybieram twarde i jędrne. Dzięki temu nie ma konieczności ich obierania. Odcinam jedynie końce.
Groszek otwieramy i wysypujemy na sito do odsączenia. Możemy do nich dorzucić także górki, które lubią puszczać soki.
Po połączeniu składników dodajemy majonez i przyprawy oraz delikatnie mieszamy. Dajemy chwilę sałatce,aby się przegryzła i ewentualnie doprawiamy ją jeszcze odrobinę.
Zielony groszek dla zdrowych oczu
Wiadomo nie od dziś, że najzdrowsze warzywa to te świeże. Jednak nie mamy do nich dostępu cały rok. Te mrożone, czy pasteryzowane także zawierają ważne witaminy czy składniki mineralne. Jeśli wahacie się pomiędzy wyborem puszka czy słoik, to zawsze bezpieczniejsze są przetwory w słoiku. Warzywa z niej wyjęte przepłukujemy wodą i odsączamy. Nie wypijamy natomiast pozostałej zalewy. Mimo iż jest smaczna to wcale nie uciekły do niej witaminy. Natomiast jest tam zapewne sporo soli i cukru.
W zielonym groszku z puszki czy słoika znajdziemy białko , węglowodany, cukier i białko, a także tłuszcze. Posiada także witaminę D, witaminę A, witaminę E oraz witaminę K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera takie mikroelementy jak wapń, żelazo, magnez, fosfor , potas, cynk, miedź, mangan i selen.
Jedzenie groszku zmniejsza ryzyko występowania niektórych nowotworów. Zapobiega występowaniu anemii. Wpływa pozytywnie na układ krwionośny i poprawia stan oczu. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na choroby wirusowe,a to obecnie niesłychanie ważne.
Tort z sałatki jarzynowej
To niby to samo, bo składniki są takie same. Ale dzięki innej metodzie rozdrabniania i warstwom sałatka nabiera subtelności i niepowtarzalnego smaku. Składniki są identyczne jak w poprzednim przepisie. Jednak potrzebujemy do jej wykonania jeszcze traki. Zaś sama sałatka będzie prezentowała się pięknie w szklanej misie z płaskim dnem.
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwami nie zapominając o groszku oraz majonezie. W zależności od wielkości naczynia w jakim umieścimy sałatkę warstw może być mniej lub więcej. Pamiętajcie, aby między warzywa dodać chociaż dwie warstwy majonezu. Dekorujemy nią także górę. Każdą warstwę warzyw lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu. Łagodny smak sałatki świetnie przełamie starcie na wierzch na warstwę majonezu ostrzejszego sera. Groszek w wielu przypadkach zastąpić można kukurydzą konserwową lub dać oba składniki.
Ogórki kiszone na lepszą przemianę materii
Warzywa kiszone inaczej fermentowane znane są z pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Ogórki kiszone są niskokaloryczne. Zwierają kwas mlekowy, witaminy z grupy B, są także źródłem bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki regulują metabolizm oraz ułatwiają trawienie białek. Zwiększają również przyswajanie żelaza.
Ogórki kiszone jak powinny regularnie znajdować się w naszej diecie. Poza przyspieszaniem przemiany materii zmniejszają zaparcia. Są smaczne i zdrowe. Oczywiście jeśli z nimi nie przesadzimy.
Jedzenie ogórków kiszonych wpływa pozytywnie na wchłanianie witamin i minerałów. Zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz obniża ryzyko występowania nowotworów. Zmniejsza także objawy trądziku.
Sałatka jarzynowa z szynką konserwową lub kiełbasą
To już kwestia indywidualna, bo niektórzy uważają dodawanie wędlin do sałatki jarzynowej za niepotrzebny wymysł. Za to w wielu domach sałatka z kiełbasą jest tak bardzo tradycyjna jak u mnie zwykła jarzynowa.
Składniki
*składniki na sałatkę jarzynową podstawową (nasza baza)
*jedno pętko kiełbasy lub 20 deko szynki
Wybierając kiełbasę najlepiej znaleźć taką, z której łatwo schodzi skóra. Po jej zdjęciu kroimy kiełbasę w kostkę i dodajemy do sałaki. Jeśli chodzi o szynkę możemy pokroić ją w drobną kostkę lub w słupki. Zwłaszcza jeśli mamy wędlinę już w plastrach.
Sałatka jarzynowa ze śledziem i pieczonymi buraczkami
Śledź w sałatce jarzynowej to nie nowość. Ja natomiast podam wam jeszcze bardziej rozbudowaną i pyszniejszą opcję. W mojej sałatce goszczą jeszcze pieczone buraczki czerwone. Mogłyby być gotowane, ale w wersji pieczonej są o niebo lepsze. Jeśli lubicie buraczki możecie upiec dwa więcej, zaś zrezygnować z ziemniaków.
Składniki
*składniki jak na sałatkę jarzynową
*2-3 średnie buraki upieczone w piekarniku
*2 płaty śledzia w occie
*2 łyżeczki musztardy
*natka pietruszki
Upieczone buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Filety śledziowe także kroimy i pozostawiamy do odsączenia. Z pozostałymi składnikami postępujemy analogicznie jak w przypadku sałatki jarzynowej. Całość mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Oprócz majonezu dodajemy najlepiej ostrą musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Buraczki dla lepszej odporności
Niestety buraczki czerwone nadal są u nas warzywem niedocenianym. Mają nie tylko wspaniały smak, ale są bardzo zdrowe. Wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie.
Buraki nie zawierają dużej dawki żelaza, a mimo to są wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Zapobiegają anemii oraz wspomagają leczenie białaczki. Dzięki dużej zawartości barwników buraczki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy. Czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu. Dzięki temu wspomagają układ krwionośny.
W burakach znajdziemy też kwas foliowy, który pomaga nie tylko kobietom w ciąży, ale także eliminuje z krwi homocysteinę. Ponadto buraki zawierają witaminę C, witaminę B1, witaminę K oraz Beta – karoten. Buraki zawierają również składniki mineralne takie jak wapń, potas, magnez, miedź, fluor. Występują w nim też dwa rzadkie składniki jak cez oraz rubid.
Buraki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się podczas diety. Także ze względu na dużą zawartość błonnika warto je włączyć do jadłospisu, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Jedzenie buraków przyspiesza przemianę materii i hamuje apetyt. Wpływają także korzystnie na stan cery i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Ponadto likwidują zgagę i mogą być pomocne przy zwalczaniu kaca. Buraki także dzięki działaniu zasadotwórczemu neutralizują kwasy powstałe podczas nadmiernego spożywania mięsa, pieczywa, kawy czy herbaty.
Sałatka jarzynowa z białą i czerwoną fasolą bez ziemniaków
Ziemniaki to nie wszystko i nie dodając ich do sałatki jarzynowej nie sprawi nic złego. W tym przepisie jeśli już wam mocno zależy , możecie dodać ze dwa ugotowane ziemniaki. Jednak warto wypróbować opcję bez, a przekonacie się że ziemniaka da się zastąpić wieloma warzywami.
Składniki
*3 duże ugotowane marchewki
*1 ugotowana pietruszka
*kawałek ugotowanego selera
*4 duże ogórki kiszone
*1 puszka kukurydzy konserwowej
*1/2 puszki czerwonej fasolki
*1/2 puszki białej fasolki
*4 jajka ugotowane na twardo
*4-5 łyżek majonezu
*przyprawy do smaku: sól i pieprz
Kroimy ugotowane i obrane warzywa oraz jajka. Dodajemy odsączoną kukurydzę i obie fasole. Następnie do całości wsypujemy pokrojony i odsączony ogórek. Uzupełniamy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę do schłodzenia i przekładamy do salaterek.
Czerwona fasola
Czerwona fasola to jedno z największych roślinnych źródeł białka i dostarcza organizmowi cennych aminokwasów. Zwiera też dużo błonnika rozpuszczalnego i nie rozpuszczalnego. Dzięki niemu reguluje występowanie zaparć, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć dając długotrwałe uczucie sytości. Ponadto błonnik rozpuszczalny wiąże żółć oraz cholesterol i pomaga usunąć go z organizmu.
Są jeszcze inne korzyści wynikające ze spożywania z czerwonej fasolki. Obniża ryzyko zawału serca, stabilizuje poziom cukru we krwi. Dostarcza organizmowi żelaza tym samym przeciwdziałając anemii oraz dotlaniając wszystkie komórki ciała.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Marynowane warzywa świetnie podkreślają smak sałatek, więc warto skusić się. Zamiast tradycyjnego ogórka kiszonego możecie dodać konserwowy, bądź też pieczarki lub paprykę. W zależności od preferencji możecie zaszaleć lub dodać jedynie odrobinę dla smaku.
Składniki
*4 jajka ugotowane na twardo
*2-3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
*1/2 puszki groszku konserwowego
*1/2 puszki kukurydzy konserwowej
*mały słoiczek marynowanych pieczarek
*pół szklanki tartego sera
*3-4 łyżki majonezu
*5 cm kawałek białej części pora
*pieprz, sól do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy. Kukurydzę i groszek odsączamy. Pieczarki odlewamy i kroimy, a następnie też umieszczamy na chwilę na sicie. Pora drobno kroimy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy starty ser , majonez i przyprawy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby upewnić się że smaki się połączyły i sałatka jest właściwie doprawiona. Potem przekładamy sałatkę na półmisek i dekorujemy natką pietruszki bądź koprem.
zobacz również:
Śledzie – przepisy i sposoby na pyszne dania ze śledzia!
Karp w diecie – smacznie i zdrowo
Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka