Sałatka brokułowa na ciepło
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 opakowania dowolnego makaronu
- Kilka różyczek brokułu
- Żółta papryka
- 150g wędzonej szynki w plastrach
- Sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente według wskazania na opakowaniu.
- Paprykę umyj, osacz i pokrój w kostkę.
- Różyczki brokułu i kostki papryki rozłóż na sitku w garnku z pół litrem wody lub włóż do paro waru.
- Gotuj na parze około 10 minut, a potem odstaw.
- Szynkę zwiń w ruloniki, a potem pokrój na kilka kawałków w poprzek, aby powstały ślimaczki.
- Warzywa i szynkę dodaj do odsączonego makaronu i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzch sałatki, według uznania, można nałożyć dwie łyżki majonezu lub jogurtu.