Sałata z owocami i ślimaczkami szynkowymi

4 sierpnia 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

ślicznie wygląda i pysznie smakuje, polecam :-)

składniki:

kilka/kilkanaście liści dowolnej sałaty,
4-6 plasterków szynki konserwowej,
50 g serka topionego, śmietankowego,
1-2 garści borówki amerykańskiej,
kilkanaście jasnych winogron,
kilka gałązek świeżego koperku,
sos: 4-5 łyżek oliwy+1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny+przyprawy

sposób przygotowania: Sałatę i owoce opłukać i osączyć. Oliwę zmieszać z octem (sokiem cytrynowym), doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, wymieszać. Plasterki szynki posmarować serkiem, zwinąć w ruloniki i pokroić na ok.1-2 cm kawałki. Sałatę ułożyć na talerzach, posypać borówkami, listkami koperku, pokrojonymi na ćwiartki winogronami. Na wierzchu ułożyć ślimaczki szynkowo-serowe. Całość lekko skropić sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę na lunch albo kolację.

file1280948883



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...