Sałata z kurdybankiem

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kurdybanek to dzika roślina, którą możemy spotkać w lesie i na łąkach. Jej listki mają lekko korzenny smak i są jadalne, kwiaty także. Najlepiej zbierać młode pędy wiosną, później zrywamy tylko część górną roślinki.

składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1-2 garści łodyżek bluszczyka kurdybanka
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały

sposób przygotowania:

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką.

file1278490369



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz